Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат защитени след Брекзит. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя изрази надеждата си да бъде постигнато споразумение между ЕС и Великобритания, като оцени липсата на такова като „най-лошият вариант“. Екатерина Захариева заяви, че няма предложени министри или конституционни съдии за посланически места.

Надяваме се да няма вариант без сделка за Брекзит, но времето ни притиска. 90% от споразумението е договорено, но най-трудното е оставено за края. Нашите сънародници няма за какво да се притесняват, тъй като правата на гражданите на ЕС във Великобритания са вече договорени, увери Екатерина Захариева, като допълни, че гаранция за това е дадена от самия британски премиер и от външния министър.

Не е постигнат достатъчен напредък в преговорите за Брекзит

Не е постигнат достатъчен напредък в преговорите за Брекзит

В преговорите за Брекзит няма постигнат достатъчен напредък и затова извънредна среща на върха през ноември няма да има. За това се разбраха държавнит...

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: За България много важни са правата на българските граждани. Получавам сигнали, че и гражданите на Великобритания в България също се притесняват - около 11 хиляди души. И ние имаме икономически интерес да има сделка.

Посолството е подготвено да направи разяснителна кампания, както и да се развият преговорите.

Борисов на среща с посланиците у нас по повод убийството на Виктория Маринова

Борисов на среща с посланиците у нас по повод убийството на Виктория Маринова

По повод развитието на случая с убитата журналистка от Русе Виктория Маринова и международния отзвук на престъплението, в 12 ч в Министерски съвет пре...

Имаше доста фактори и политици в света, които се изказаха доста бързо. Правовият свят изисква поне да се дадат едни 72 часа за разследването, за да може то да напредне. Така вицепремиерът коментира световната реакция на новината за убийството на журналистката Виктория Маринова. Българските власти са били поздравени за бързото разкриване на убийството, допълни Захариева. По думите ѝ е съвсем нормално, че премиерът Борисов е извикал посланиците у нас на среща, на която да ги запознае с разследването на убийството.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Да има среща с посланиците е съвсем нормално. Това е нормална практика. Премиерът се среща с посланиците редовно. Няма как, когато целият свят пише, че в България едва ли не се извършват поръчкови убийства на журналисти, да не реагираме. Ако не бяхме реагирали?

Тя изрази съболезнованията си към близките на убитата журналистка.

Путин: Не ми се иска Европа да прояви слабост, както България с "Южен поток"

Путин: Не ми се иска Европа да прояви слабост, както България с "Южен поток"

Руският президент Владимир Путин предупреди снощи ЕС да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси, предаде ТАСС. Не ми се иска Европа да...

България не взима решения под натиск, изтъкна Екатерина Захариева. Тя припомни, че „Южен поток“ е бил спрян заради несъответствия с европейските правила.

Като отговорен да отвърне на думите на руския президент Путин, че България е взела решението под натиск, Захариева посочи българския президент Радев.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Той не счете това за необходимо. Но не считам, че на всяко изказване трябва да се реагира.

Захариева изтъкна, че за ЕС проектът за газовия хъб „Балкан“ е приоритетен.

Все още няма мнозинство за промени в Конституцията на Македония

Все още няма мнозинство за промени в Конституцията на Македония

Втори ден на парламентарни дебати за промени в Конституцията на Македония, но властта и опозицията отново не сближиха и на йота позициите си. Премиеръ...

Не всички български посланици са уточнени с президента, призна Захариева и допълни, че отстъпки вече са правени. Тя подчерта, че министри и конституционни съдии не са предлагани за дипломатически места.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Процедурата е правителството предлага, президентът подписва указ за назначение, така че трябва да се срещнем някъде.
Правителството предлага назначаването на 10 нови посланици

Правителството предлага назначаването на 10 нови посланици

Правителството предлага на президента да издаде указ за назначаването на 10 нови посланици. Решението е взето на секретно заседание на Министерския съ...

Предсрочните избори в Македония са вариант, но гражданите трябва сами да решат накъде да вървят, заяви Захариева. „Нашата ръка остава протегната, но акъли не даваме“, допълни тя. По думите ѝ България ще държи на добросъседските отношения с Македония. Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси работи, изтъкна тя.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Да не забравяме, че договорът, подписан август месец миналата година, влезе в сила юни тази година, така че комисията работи от четири месеца.
България се извини на Япония и осъди посегателството срещу мемориала в Хирошима

България се извини на Япония и осъди посегателството срещу мемориала в Хирошима

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили недопустимото посегателство срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потв...

Вандалският акт на българи на паметника в японския град Хирошима няма да повлияе на добрите отношения между двете страни, но определено оставя „горчив привкус“, заяви Екатерина Захариева.