Кучешката тения продължава да е сериозна заплаха за България. Причината е в липсата на работеща национална програма, която реално да намали популацията на бездомни животни, заяви за БНТ 2 кметът на Разград д-р Валентин Василев. За да се справи с проблема, в града разкриват кастрационен център.

Разград

Страната ни е водеща сред държавите в ЕС по заболеваемост от ехинококоза, като половината от регистрираните случаи на открита кучешка тения в хора са от България.

д-р Валентин Василев - кмет на община Разград
“Това е изключително тежко заболяване, понякога приключващо и с летален край.”

Община Разград вече работи за разрешаване напроблема с популацията на бездомните кучета. Осигурено е част от финансирането за изграждане на кастрационен център, който да действа като допълнение към приюта за безстопанствени животни.

д-р Валентин Василев - кмет на община Разград
“За догодина ще осигурим и другата част. Надяваме се в голяма степен да решим част от проблемите, поне с кастрирането и с недопускане размножаването на тези животни.”

Според д-р Василев обаче, са необходими по-решителни мерки от страна на държавата в тази посока.

д-р Валентин Василев - кмет на община Разград
“Кучетата стават все повече, средствата, които са принудени общините да отделят за тяхното залавяне, кастрация, обезпаразитяване, стават все повече и това налага наистина по-сериозни мерки и национална програма, съобразно която общините да съобразят своите действия с оглед изпълняването на крайната цел – овладяване на популацията в някакви нормални размери.”

За последните 4 години от кучешка тения в Разградско са се лекували 18 пациенти.