Десетки хиляди африканци всяка година поемат опасния път към Европа през Средиземно море. Не всички, обаче, достигат Стария континент. 234 души са загуби живота си в открито море, преди да бъдат спасени. Други достигат остров Малта, който е на пътя им.

Влизаме в бежанския лагер в Балзан. Това е бежанският център в Балзан, на няколко километра от столицата на Малта Валета. Фондация поддържа и ръководи този лагер, който е и женски манастир. Лагерът е дом на стотици мигранти от Северна Африка. Една от тях е Джерусале от Етиопия.

Джерусале, Етиопия: Майка ми и баща ми починаха, а брат ми остана в Етиопия. Дойдох, за да намеря по-добър живот. Сега съм тук, работя. Дойдох през Судан и Либия.

Джерусале е една от хилядите, дошли в Малта по море - с надуваема лодка.

Джерусале, Етиопия: Дойдох преди 7 години, отхвърлиха молбата ми преди 2,5 години. Сега имам временно жителство и не мога да напускам страната.
Малта: Как се справят с мигрантите на вратата на Европа?

Малта: Как се справят с мигрантите на вратата на Европа?

58 хиляди молби за убежище в ЕС са подадени от началото на тази година, съобщиха от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Половинат...

Орденът на йезуитите и католическата църква поддържат лагери като този в Балзан още от началото на 90-те.

Франс Скифо, директор на центъра за бежанци "Балзан": Осигуряваме им подслон, имат стая, адекватни условия, могат да бъдат тук с децата си, всичко е безплатно - вода, електричество, всичко.

Нимо е избягала от Сомалия преди 2,5 години заради терористите от групировката "Ал Шабаб".

Нимо, Сомалия: Имам две деца, не работя. Не знаете ли какво става в Сомалия? Баща ми загина при атака на Ал Шабаб.

Мигрантите в Балзан са от Либия, Етиопия, Сомалия, Чад.

В Балзан тези хора получават подслон и разяснения - какво могат да правят оттук нататък. В Малта, ако бъде отхвърлена молбата ти за убежище, можеш да получиш специален граждански статут. Условията са да си живял тук 5 години, да работиш, плащаш данъци, учиш езика и да нямаш криминални регистрации.