НОВИНИ

Екип на "По света и у нас" посети колайдера в ЦЕРН

Екип на "По света и у нас " посети ЦЕРН и дори слезе на 150 метра дълбочина при Големия адронен колайдер. Срещна се и с българските учени, които работят в Европейската организация за ядрени изследвания край Женева. От края на миналата година колайдерът, който е и най-мощният ускорител на частици в света, почива. Докато работи е невъзможно да бъде видян. С негова помощ преди няколко години беше доказано съществуването на "хигс бозона".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова оператор: Владимир Богдански
20:45, 13.05.2019
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Големият адронен колайдер представлява два ускорителя, които работят заедно, но ускоряват частиците в обратни посоки. Когато противоположните снопове се срещнат, се получават сблъсъци и се създават нови частици, интересни за физиката. Така през 2012 г. беше потвърдено съществуването на "хигс бозона" - тази част от частиците, която им дава маса.

Това е Големият адронен колайдер на ЦЕРН. Намира се на 150 метра дълбочина, дълъг е 27 километра, тук изключително рядко се допускат журналисти или каквито и да било посетители.

Колайдерът почива от края на миналата година. В продължение на две години ще има профилактика, а от пролетта на 2021 г. ще следва нов четиригодишен работен цикъл. За най-мощния ускорител в света ни разказва Александър Христов, един от около стоте български учени в ЦЕРН.

Александър Христов, електронен инженер в ЦЕРН: Голяма част от ускорителя, почти целият, е направен от магнити, защото използваме магнитни полета да управляваме частиците. В тези сините магнити, които виждате, можем да създаваме полета, които са над 200 000 пъти по- силни от земното магнитно поле.

Частиците обаче не се сблъскват по целия 27-километров колайдер. Това става само на четири места, наречени четири експеримента -"Алис", LHCb, "Атлас" и CMS. Последните два са с общо предназначение и именно с тяхна помощ е доказано съществуването на "хигс бозона". Ние се намираме при детектора CMS или Компактния мионен соленоид.

Детекторът се намира на 90 метра дълбочина, в момента той е отворен, не работи и не събира данни, а по него се извършват различни технически прегледи.

Функцията му е да улавя частици, без да изпусне нито една, и да ги разпознава. Да казва - това е протон, това е електрон, това - фотон... В този експеримент има и българско участие, за което ни разказва друг български учен - Антон Димитров. Страната ни е участвала при конструирането на камери със съпротивителна плоскост.

Антон Димитров, технически координатор в експеримента CMS в ЦЕРН: И се намират в централната част на детектора, във външните станции, това де факто е мионната станция, а камерите със съпротивителна плоскост са тези сребърни тънки елементи, които се намират от двете страни на дрейфовите кабели.

За да се построи ускорителя са били необходими 25 години и са похарчени 6 млрд. швейцарски франка. Има и проект за изграждането на нов, четири пъти по-голям ускорител, който трябва да е готов през 2040 година. С него ще се търси "тъмна материя".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават помощите за отопление за следващия отоплителен сезон
Увеличават помощите за отопление за следващия отоплителен сезон
Награда на фондация Радостина Константинова за журналиста от БНТ Мая Димитрова
Награда на фондация "Радостина Константинова" за журналиста от БНТ Мая Димитрова