Специалната комисия, назначена от министъра на отбраната, продължава разследването на инцидента с падналия военен хеликоптер "Пантер" в Черно море, при който загина 38-годишният командир на екипажа майор Георги Анастасов. Помощ на пострадалите е оказал екипажът на фрегатата "Дръзки" и водолазен катер, който е бил в близост до инцидента. Наш екип се срещна с участвалите в спасителната операция във военноморска база "Атия".

Командира на фрегатата "Дръзки" разказа, че при маневра хеликоптерът е закачил носовата мачта. По думите му било просто докосване, съприкосновение. След това от командния мостик внимателно наблюдавали поведението на машината.

Кап. 2 ранг Ивайло Иванов-ком.на "Дръзки": Имах някакви надежди, че след като го видях, че се насочи на запад, че може би е овладяна ситуацията и ще успее да се добере до базата "Чайка". Но тъй като не откъсвах поглед от хеликоптера, в момента в който го видях, че зависна на едно място ми стана ясно, че някъде там започва това падане.

Екипажът на фрегатата "Дръзки" реагирали светкавично и обявили спасителна операция. Към мястото на падането тръгнала десантната лодка "Зодиак" на борда на която са лекарят на фрегатата и водолазният инструктор. Въпреки отломките и керосина във водата водолазът се гмурнал и успял да извади заклещения в хеликоптера командир.

Ст. л-т Димитър Бахчеванов-водолазен инструктор: В такава ситуация, като доближихме и виждаш, че човек се нуждае от помощ-ти не мислиш за нищо друго.
Кап.д-р Христо Петров-лекар на "Дръзки": Оказването на първа помощ, които бяха извършени много бързо, в пълен обем, до пристигането на екипа от Военномедицинска академия, но за съжаление в този ден биологичните закони не бяха на наша страна.

Седмица след акцията мъжете едва сдържат емоциите си и не могат да се отърсят от преживяното. Екипажът на фрегатата „Дръзки", участвал в спасителната акция след авиокатастрофата с хеликоптера, утре ще бъде награден от военния министър.

Изпратихме с военни почести загиналия пилот Георги Анастасов

Изпратихме с военни почести загиналия пилот Георги Анастасов

С пълен военен церемониал и заупокойна молитва днес беше изпратен в последния му път майор Георги Анастасов, командир на вертолет "Пантер", претърпял...

Един месец ще продължи разследването на катастрофата с хеликоптер в Черно море

Един месец ще продължи разследването на катастрофата с хеликоптер в Черно море

Експерти от Военна полиция и командването на Военноморските сили участват в разследването на инцидента с хеликоптер „Пантер", който падна вчера след к...

Вертолет „Пантер“ падна в Черно море по време на учение, трима са пострадали

Вертолет „Пантер“ падна в Черно море по време на учение, трима са пострадали

Днес около 12,30 ч е станал инцидент с вертолет от състава на Военноморските сили, съобщиха от Министерството на отбраната. При изпълнение на задачи п...