Служители на Инспекцията по околна среда и води и на Басейнова Дирекция търсят източника за замърсяване на река Мечка в района на Първомай. Две от пробите, които са готови до момента, не сочат превишаване на нормите, но останалите резултати ще са готови след две седмици. Преди дни рибари алармираха за мръсна пяна по реката, съпроводена от силна неприятна миризма.

Първомай

Сигналът на зелен телефон подала местната журналистка Теодора Кирякова, на която от замърсяването се оплакали много рибари.

Теодора Кирякова, журналист: "Имаше пяна, която беше може би 10-15 см висока, водата не се виждаше от пяната и миришеше неприятно."

Според Теодора това се случва често, а вероятният нарушител е някоя от многобройните малки животновъдни ферми по поречието на реките Тополовска и Мечка.

Теодора Кирякова, журналист: "Случва се обикновено в съботно-неделни дни, когато институциите не проверяват. Или мият съдове цистерни с мляко, или по-скоро изхвърлят животинските отпадъци в реката."

Днес мръсната пяна по реката е видимо намаляла, но неприятната миризма продължава да се усеща. Екоинспекторите и служителите на Басейнова дирекция са взели проби от три места по течението на реката.

Инж. Любка Караманова, РИОСВ-Пловдив: "От огледа на място при извършване на проверката експертите не са констатирали източника на замърсяване. Характеристиката на измерените на място Ph и електропроводимост показват, че показателите са в нормите."

Взетите проби обаче се тестват по още 11 пункта, но резултатите от тях ще станат ясни след 10 дни. От кметството в Първомай засилват мерките за контрол.

Ружди Салим, зам.-кмет на Първомай: "Ние сме издали заповед екипи на общинска охрана и служители на КОС да извършват чести проверки по поречието, но засега няма хванат такъв нарушител."

По поречието на реката няма химическа промишленост, а двете големи млекопреработвателни предприятия край село Дълбок извор се проверяват регулярно от институциите, обясняват от местната управа.