Две училища и две детски градини в Стралджа се отопляват с минерална вода. Проектът е иновативен и е реализиран с помощта на Норвежкия финансов механизъм. Термалният извор на Стралджа, от който се използва водата за отопление е с дебит от 7 литра в секунда, а температурата е над 75 градуса.

Стралджа

С иновативния метод на отопление само в едното училище спестените средства са в размер на 50 хиляди лева, коментират от общината. Намаляването на разходите е само един от ефектите от използването на топлата минерална вода.

Боряна Атанасова, Председател на Училищното настоятелство на СУ "П. К. Яворов", Стралджа: "Един уникален проект първо защото се пестят огромни финансови средства. Второто което е, постоянно е топло, което досега не можехме да постигнем по никакъв начин. И не на последно място екологичната гледна точка. Чрез вкарването на минералната топла вода като отопление се премахват отровните газове, които се отделят при изгарянето на химическите вещества."

За детска градина "Мати Рубенова", където има разкрити 4 групи има още един ефект. Заради постоянната температура се забелязва и увеличаване броя на децата, посещаващи детското заведение.

Веска Йорданова, директор на ЦДГ "Мати Рубенова", Стралджа: "Температурата се повиши и достига до 25 градуса, което е дори много топло за децата и съвсем леко облечени децата се чувстват много добре в детската градина. И съответно и на нас разходите ни намаляха, понеже нямаме разход за нафта."

От Община Стралджа обмислят отново чрез финансова помощ да включат в проекта и други обществени сгради.

Атанас Киров, кмет на община Стралджа: "Имаме още два извора, които стоят неизползваеми, които също са обект на наше желание да бъдат включени в проекта, така че Норвежката програма стартира отново. На нея се уповаваме, защото няма да крия, че бюджетът, който има община Стралджа, няма достатъчно средства да бъде реализиран без помощ."

Опитът на община Стралджа за отопление с минерална вода вече е търсен и от други населени места, които не използват природните си ресурси съобщи кметът на града.