Столичната община прави екологията приоритет в бюджета си за догодина. Данъците и таксите остават същите, промяна ще има само при облагането на старите автомобили. И този път бюджетът нараства спрямо предходния, през 2019 г. общината ще разполага с близо 1 милиард и 600 милиона лева.

За чистотата и екологията в бюджета са предвидени 206 милиона лева, което е с 22 повече от 2018 г.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тези средства предвиждаме да насочим към повече миене, повече машинно метене и събиране на едрогабаритни отпадъци, мерки които са заложени и в програмата за по-чист въздух в града.

Част от екологичната политика на общината е и пускането на третата линия на метрото, както и на 80 нови екологични автобуса и 13 трамвая. За ремонти на улици и булеварди са планирани 550 млн. лева.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз най-много от всички сигурно желая да има черен списък и да не допускам много фирми , не само "Джи Пи Груп", да не кажа, че почти няма фирма, която със спокойствие бих допуснала да работи. Проблемът е сериозен и той е целия строителен бранш.

От общината са категорични, че целта на новата формула за изчисление на данъците на автомобилите не е допълнителни приходи, а стимул за хората да използват по-екологични коли.

Дончо Барбалов, зам.-кмет по транспорта, СО: Да, наистина данъка за по-старите и по-неекологични МПС се увеличава, но се намалява данъка за тези превозни средства, които имат съвременни екологични стандарти.

За образование са предвидени близо 68 млн. лв., като около 19 млн. са за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини в районите с недостиг на места.