НОВИНИ

Еколози проведоха спасителна акция за яйце на лешояд

17 са откритите отровени белоглави лешояди в района на Кресненското дефиле, но според еколози е напълно вероятно те са двойно повече. Днес се проведе акция по спасяване на новоизлюпено лешоядче и на единственото останало яйце в колонията.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
20:36, 05.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Наскоро еколози от Фонда за дивата флора и фауна забелязали на скали в Кресненския пролом две гнезда на белоглави лешояди. В едното от тях имало малко лешоядче, а в другото - яйце. Еколозите видели, че единствено майките стоят на гнездата, което според тях означава, че партньорите им са отровени. Затова взели решение да проведат акция, за да спасят малката птица и яйцето, и в същото време така възрастните лешояди ще могат да напуснат гнездата, за да си потърсят храна. Първото гнездо обаче било празно.

Руско Петров - алпинист от екипа на Зелени Балкани: "Липсваше малкото пиле вътре. Наблизо имаше и двойка гарвани, които гнездят там в района, които може да са взели малкото за храна, но така или иначе птицата от изтощение е изоставила малкото. В рамките на 2 седмици тя неотложно е стояла върху него."

Във второто гнездо обаче, което проверили, еколозите открили яйце на лешояд.

Христо Пешев - еколог от „Фонд за дивата флора и фауна": "Ние следим гнездото и след като видим, че има нещо, което прилича на мътене, записваме и следим, остават 15 дни. В спасителния център имат уред, те ще видят дали яйцето е оплодено и ще знаем още днес дали има шанс да се излюпи."

Спасеното яйце вече е прибрано в контейнер. Ще се транспортира до Стара Загора, където има спасителен център за лешояди и ще се постави в инкубатор, докато се излюпи. След това ще бъде пуснато на свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избухна война за ловните територии край Попово
Избухна "война" за ловните територии край Попово
Изчезналият Астакос се завръща  в Черно море
Изчезналият Астакос се завръща в Черно море