НОВИНИ

Еколози разпънаха палатки пред Министерския съвет

Предложението на Министерството на туризма за пълна забрана за къмпингуване сред природата предизвика вълна от недоволство. Тази вечер пред Министерския съвет в знак на протест еколози разпънаха своите палатки.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:07, 13.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Протестът започна в 18:30 часа на площад "Батенберг". Част от хората бяха дошли със своите кемпери. В знак на протест направиха няколко обиколки в центъра на София около сградата на Министерския съвет и Народното събрание. Други пък решиха да разпънат палатки.

Николай Спиров: Искам природа и планина. Къмпинги има предимно по морето само. По планината лично аз не знам да има къмпинг.

Мирослава Петрова: Нашата теза е повече от ясна. В момента експертите от Министерството на туризма въобще не могат да си представят с какво са се захванали, както се вижда.

Едно от предложенията на министерството е глобата за диво къмпингуване с палатка, кемпер или каравана, извън определените за това места, да бъде 200 лв. За замърсяване на околната среда санкцията пък да бъде 1000 лв., предлагат още от министерството.

Иван Карастанев: Въвеждането на тази забрана въвежда просто към приобщаване на туристите да посещават само платени места.

От Министерството на туризма заявиха, че през следващата седмица ще бъдат обсъдени всички предстоящи промени в Закона със заинтересованите страни. Текстовете, по които не бъде постигнат консенсус, ще отпаднат.

Мирослава Петрова: Ние искаме категорично да се остави едногодишен срок за обществено обсъждане, експертно обсъждане.

За утре е обявен национален протест в големите градове на страната. В столицата той ще започне отново в 18:30 часа пред сградата на президентството.


Вижте още и прякото включване на Тихомир Игнатов в "По света и у нас" в 20:00 часа!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори за кмет в две села на Кърджалийска област
Избори за кмет в две села на Кърджалийска област
Участниците в образователния форум в Дубай призоваха за борба с тероризма
Участниците в образователния форум в Дубай призоваха за борба с тероризма