След изненадващата проверка в ТЕЦ "Бобов дол" снощи, днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров даде срок от 3 месеца на електроцентралата да приведе всичките си инсталации в ред, за да получи разрешителни за горене на отпадъци. До тогава инсталациите, които горят отпадъци, ще бъдат спрени. Още в края на миналата година инициативен комитет от жители на общините Бобов дол и Дупница заведе дело с искане за отнемане на комплексното разрешително на ТЕЦ-а, което й дава право частично да замени въглищата с гориво от отпадъци.

Да няма опасни отпадъци в района и въздухът, който дишат да е по-чист. Това искат жителите на съседното до ТЕЦ "Бобов дол" село Големо село.

Огнян Георгиев: Ние знаем че ТЕЦ-а няма да се спре, никога няма да спрат ТЕЦ-а да работи, но да е всичко нормално. Вече от тук натам според мен държавата трябва да се поеме ролята и да се следи какво се гори и как се гори.

Проверката на място, извършена от министър Емил Димитров е показала, че към момента няма опасни отпадъци складирани в ТЕЦ "Бобов дол".

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Има незавършена процедура, казах им, че имат 3-месечен срок да приведат в съответствие всичките си мощности, ако желаят, да могат да упражняват тази си дейност. Към конкретния момент тази инсталация, която е имала експериментална възможност да работи, има незавършена процедура, посъветвах ги да спрат, те са на друго мнение...

Изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов днес обеща изявление в понеделник. От електроцентралата излязоха снощи с писмена позиция до медиите, в която посочват че имат както действащо комплексно разрешително, така и разрешение за изгаряне на отпадъци, включително подписана нотификация за внос на отпадъци.

Васил Васев, кмет на Големо село: Това комплексно разрешително е дадено 2012 година мисля, 2015, за изгаряне на RDF отпадък... отначало действително имаше такъв отпадък, който се донасяше тук, ..., но това което се събра след тоя RDF отпадък е всякакъв възможен боклук.

Жителите на Големо село настояват на сградата на кметството да бъде монтирана постоянна измервателна станция, която всеки ден да отчита нивата на фини прахови частици във въздуха.

Продължава и разследването на Районна прокуратура - Дупница за евентуално замърсяване на околната среда от страна на ТЕЦ "Бобов дол", с което е създадена опасност за здравето на хората.

​Прокуратурата влезе в ТЕЦ "Бобов дол" заради горене на опасни отпадъци

​Прокуратурата влезе в ТЕЦ "Бобов дол" заради горене на опасни отпадъци

Прокуратурата влезе в ТЕЦ "Бобов дол" заради горене на опасни отпадъци.