НОВИНИ

Екопротест срещу промените за застрояването по Черноморието

Екопротест срещу промени в Закона за опазване на земеделските земи ще се проведе тази вечер пред Народното събрание. Протестът е против законопроект, внесен от ГЕРБ и Обединените патриоти, който предвижда удължаване с 3 години на срока, в който могат да се застрояват земеделски земи с променено предназначение по Черноморието. Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира, че истинското решение на проблема със застрояването на Черноморието е приемането на териториални устройствени планове, които да кажат кой, къде и колко може да строи.

Александър Марков
от Александър Марков
10:55, 16.05.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Нено Димов, министър на околната среда и водите: За мен най-сериозният проблем е, че е крайно време да бъдат приети плановете - устройствените териториални планове по Черноморието, защото те ще кажат, минавайки през всички процедури, включително и обществено обсъждане, те ще кажат кои райони могат да бъдат застроявани, кои не. Тоест това е основното решение на проблема.
Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Факт е, че единствено общите устройствени планове по Черноморското крайбрежие трябва да бъдат разработени там, където не са, само в Бяла не е възложено, останалите са в процес на изработване и на приемане. Тоест една от стъпките за планово, за предвидимо застрояване там, където, разбира се, е допустимо - е бързото приемане на общи устройствени планове. ОУП е именно баланс между отделните видове интерес. Не само екологичния, икономическия, социални - а балансът между трите вида интерес. Така че колкото по-бързо ги приемем, толкова по-сигурна защита относно - аз не казвам, че трябва да се строи, напротив трябва да се строи планово, трябва да се строи в зоните, в които това е допустимо и позволено, това се очертава с ОУП-ове, с бъдещите подробни устройствени планове, а не хаотично, както е досега.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират част от АМ Тракия в посока Пловдив
Ремонтират част от АМ "Тракия" в посока Пловдив
Скулптура от Бранкузи постави рекорд на търг на Кристис
Скулптура от Бранкузи постави рекорд на търг на "Кристис"