200 души се събраха на протеста в Пловдив. Еколозите са недоволни от приетите от правителството промени в плана за управление на национален парк Пирин. Зелените бяха подкрепени от представители на две политически партии "Да България" и ДСБ, които също се включиха в протеста.

Пловдив

След като пред общината се пяха патриотични песни, участниците в протеста се включиха в шествие, което потегли по Главната улица на града. И тук протестиращите поискаха отново оставката на министъра на екологията Нено Димов и отмяна на правителственото решение от края на миналата година за парк Пирин.

"Защо сте недоволни всъщност?"

Петър Гюдженов: "Защото тези господа не са внимавали навремето в часовете по биология, особено в часовете по екология и не са знаели или по-скоро не са запомнили, когато сечеш една гора, първото, което се случва, рязко се влошава климатът."

Според протестиращите екологичните вреди ще са в пъти повече от икономическите ползи за страната, а местните хора отново няма да намерят работа в курортите, защото мощни икономически групи управляват бизнеса.

Петър Михов: "Ние участваме в този протест, тъй като това е ограбване на нашето природно богатство и най-вече защото се обслужва един олигархичен монопол, срещу който ние искаме да се борим."

Протести в южна България имаше и в Стара Загора и Свиленград.