Рафтъри и доброволци се събират днес в Кресненското дефиле за ежегодното почистване на река Струма и бреговете ѝ. Организаторите казват, че основните замърсители на реката в Кресненското дефиле са леките автомобили, които преминават по главен път Е-79. Често шофьори и пътници използват именно реката, за да изхвърлят отпадъците си. Тази година инициативата е под мотото "Чиста Струма".

Най-напред бяха почистени бреговете на река Струма, след това доброволците влязоха и вътре.

Организаторите казват, че основните замърсители на реката в Кресненското дефиле са леките автомобили, които преминават по главен път Е-79.

Георги Арнаудов: Хората, които се движат по тоя път, изхвърлят боклуци. Те са едни от основните замърсители.
Калоян Пенев: Не мога да кажа, че всички хора са еднакви и че всички се отнасят по един и същи начин към природата. Има хора, които се съобразяват по страхотно интелигентен начин. Има хора, които изобщо не зачитат и я имат като даденост

За да не замърсяваме природата докато сме на път, може да приберем боклука в пликче в лекия автомобил и след това да го изхвърлим в най-близкия контейнер.

Георги Арнаудов: Трябва промяната да дойде от самите нас. Първо себе си да променим като манталитет, като желание и когато започнем да виждаме промяна в себе си, тогава ще има и отговор в цялостен облик на това нещо.

Тази година мотото на инициативата е „Чиста Струма". С него, любителите на екстремните спортове искат да привлекат вниманието на хората към каузата да запазим природните дадености на България.