НОВИНИ

Ековинетка за по-чист въздух

Предното стъкло на българските автомобили съвсем скоро може да се окаже облепено с поредния стикер. Идеята, подкрепяна от Министерството на околната среда и водите, е чрез тях да се обозначават степените на замърсеност от колите у нас. А т.нар. ековинетки ще бъдат поставяни при задължителните годишни технически прегледи.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:25, 02.05.2018
14860
Чете се за: 01:20 мин.
Истории
ековинетка чист въздух

Категоризацията ще се извършва според вида на двигателя на автомобила и отделяните от него вредни газове. Данните за изгорелите газове ще бъдат подавани директно в „Автомобилна администрация“. Стикерите ще са в три цвята – зелен, жълт и червен.

Подобна система вече е въведена в над 200 европейски града.

В три френски града – Париж, Лион и Гренобъл, мярката е в сила от миналата година. Стикерите са в шест цвята, като най-екологичните коли – електрически и хибридни, са обозначени със зелен стикер, а най-замърсяващите и стари автомобили са със сив. Изискването на местните власти е всеки автомобил, който влиза на територията на града, да има стикер CRIT’Air с информация за вредните газове. Цената му е 4.18 евро, а глобата при липса на такава винетка е 135 евро.

Съюзът на българските автомобилисти съветва пътуващите към тези френски градове предварително да заявят в интернет стикера, след като посочат марката на колата и годината на производство. Важно е да се знае, че автомобили, произведени преди 1997 г., не се допускат от 8 сутринта до 20 часа, както и през уикендите.

В Берлин системата работи от 10 години. На 27 февруари 2018 г. административният съд в Германия се произнесе в подкрепа на рестрикции за дизеловите автомобили. Мярката досега беше юридически възможна в центровете на най-замърсените градове. В страната стикерите също за зелен, жълт и червен. Повече от 100 са обособените еко зони в цялата страна.

В Белгия също има зони с ниски стойности на вредни емисии. Особеното е, че там всяка община има свои регулации и съответните обозначения, но все пак автомобил, който не отговаря на изискванията може да влезе в тези зони само за определен период от време.

Лондон предвижда да създаде защитена зона от 2019 г. Това означава, че дизеловите автомобили над 4 години и бензиновите над 13 години ще бъдат таксувани с около 12 лири стерлинги, ако искат да се движат в центъра на града.

Качеството на въздуха е приоритет не само на националните и местните власти, но и на европейските институции. ЕС отделя за подобряване качеството на въздуха 1,9 милиарда евро. Защото статиистиката е безпощадна - около 400 хиляди са случаите на преждевременна смърт в Европа, които се дължат на лошо качество на въздуха.

Засега реакциите към въвеждането на ековинетки в България са противоречиви. Но мярката се подкрепя от Асоциацията на автомобилните производители. По данни на Асоциацията всяка година в страната ни се регистрират над 300 000 автомобила, като само 3,25% от общия парк са на възраст до 5 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде ще се срещнат Доналд Тръмп и Ким Чен-ун?
Къде ще се срещнат Доналд Тръмп и Ким Чен-ун?
Николина Ангелкова: Над 1,6 млн. чужди туристи са посетили България тази зима
Николина Ангелкова: Над 1,6 млн. чужди туристи са посетили България тази зима