Защо хакерите използват виртуални валути за разплащане на откупи, трябва ли да плащаме откуп, ако станем обект на хакерска атака и какъв е мотивът на киберпрестъпниците? Тоня Димитрова разговаря с експерт по киберсигурност и професор по право от университета Крейтън в САЩ.

Едуард Морс - професор по право в Университета Крейтън и експерт по киберсигурност: Биткойн има предимството да е валута, която се приема навсякъде по света. Лесно се трансферира и се използва за разплащане, без да бъде инкорпорирана в реалната финансова система, използват се инструменти, които не са директно свързани с правителството, както е при банките. Честно казано, това работи - това дава на киберпрестъпниците средство за разплащане и бизнес моделът работи. Ако платите подкупа всъщност захранвате престъпната дейност, награждавате хакерите за тяхното поведение. Но на практика ако сте компания, ако става въпрос за болница и системата е уязвима, понякога е много трудно да изградите система за допълнително съхранение на файловете ви.

От чисто практична гледна точка може да е по-добре да платите откуп, но това изисква да се доверите на престъпниците. От разговорите ми с моите източници от сферата на службите за сигурност - хакерите обикновено изпълняват обещанието си и освобождават файловете, защото в противен случай пазарът ще разбере и хората няма да плащат откупи повече.

В определен случай подобни деяние могат да бъдат мотивирани от създаването на хаос, но в крайна сметка властта, която придобиваш, когато имаш контрол върху другите също може да мотивира хора, които целят да сринат системи, да създава проблеми и за тях това е достатъчно. Но в повечето случаи мотивът са парите.