НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Говори еврокомисарят по безопасност на храните

Евтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата по овцете и козите в Южна България. Това коментира в ексклузивно интервю за БНТ комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Брюксел ще покрие 75 процента от разходите, свързани с компенсирането на собствениците на умъртвени животни.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:58, 17.07.2018
13789
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Съобщението за чума в България е получено в Брюксел още на 20 юни. На 22 юни лабораторните тестове потвърждават опасенията. От този момент, според комисар Андрюкайтис, българските власти и Европейската комисия работят в тяхно сътрудничество. Според него няма никакъв друг начин на действие в подобни ситуация, освен умъртвяването на заразените животни.

Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: В случай като този, когато вирусът се пренася между животните, единственият начин е животните, които са заразени да бъдат убити. Същото се отнася и до африканския свински грип и птичия грип. Следва умъртвяване, погребване, дезинфекция - всички стъпки трябва да бъдат приложени, и следват компенсации от Европейската комисия.

Собствениците ще получат обезщетение не само за умъртвените животни, но ще бъдат поети и всички останали разходи, свързани с почистването и дезинфекцията на фермите и оборите. ЕК ще поеме 75 процента от разходите. Според комисаря е много важно хората от засегнатите региони да изолират здравите си животни.

Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Нулева толерантност към преминаването на месо или животни от едната страна на границата към другата. Трябва да изпратим ясно послание - единствената възможност да защитим здравето на хората и животните е да се избягва директен контакт между живи животни.

Съществува вероятност вирусът да е дошъл в България от Турция, затова Брюксел е изпратил писмо и до турските власти, за да се съгласуват по-нататъшните действия. Според Андрюкайтис не трябва ситуацията да се използва за политически цели.

Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните: Искам да напомня на българското общество, че момента имаме и друг вирус в Румъния - в дунавския регион има африкански свински грип. В Румъния хората също не разбират какво става, но те виждат как прасетата им умират. Констанца е много близо до българската граница. Можете ли да си представите какво ще стане, ако африканския свински грип дойде и в Северна България, след като на на юг има чума. Моля ви - бъдете много бдителни и внимателни по отношение на вирусите и заболяванията.

Еврокомисарят каза, че целта на експертната група от Брюксел, която в момента е в България, е да помага на ветеринарните власти и да отговаря на въпросите и страховете на хората, свързани със заразата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Народното събрание обсъдиха кризисната ситуация с чумата по животните
В Народното събрание обсъдиха кризисната ситуация с чумата по животните
Тереза Мей получи необходимата парламентарна подкрепа за нейния план за Брекзит
Тереза Мей получи необходимата парламентарна подкрепа за нейния план за Брекзит