Екскурзоводи от Варна поискаха спешна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова заради проблеми в сектора. Те настояват за туристическа полиция и ясен регламент, който да им позволява да посещават туристическите обекти без да плащат входна такса.

Варна

Екскурзоводите искат строг контрол от институциите, за да се преустанови дейността на нелицензирани кадри. Според тях контролът, който осъществява Комисията за защита на потребителите, е неефективен. Затова настояват да има туристическа полиция, която да ограничи нелоялната конкуренция в бранша.

Снежана Атанасова, член на Съюза на екскурзоводите в България: Често ставаме свидетели на таксиметрови шофьори, на представители на туроператори, на чуждестранни лица, които се представят за екскурзоводи в нарушение на наредбата, и всъщност има трудности с контрола точно на това.

През последните години екскурзоводите имат проблем при посещенията си в музеи и туристически обекти, защото в някои от тях им искат входна такса. Затова те настояват за ясен регламент в наредбата, която определя дейността им.

Бранимир Белчев, член на Съюза на екскурзоводите в България: Никой екскурзовод няма да измине 300 или 500 километра далеч от дома си, само и само да посети безплатно някакъв музей.

Според екскурзоводите, повечето институции в България са забравили колко важна е професията им за развитието на туризма у нас.

Христина Неделчева, председател на Съюза на екскурзоводите в България: Нашата молба е предложенията, които направихме към Министерството на туризма, да бъдат взети под внимание.

От Съюза на екскурзоводите настояват за по-тясно сътрудничество между бранша, общините и министерствата на туризма и културата.