Снощи един от големите колоездачни клубове във Варна “Спартак” организира протестен "Поход за живот" в памет на загиналия 39-годишния балестит от варненската опера Мартин Чикалов и срещу войната на пътя.

Варна

Имаше голяма подкрепа от гражданите на Варна, от други колоездачи и хора, които са против войната по пътищата. Мисля, че около 200 човека се събраха по груби оценки и имаше широк отзвук в социалните медии и на място, обясни един от участниците в похода.

В момента се изработва нов Закон за движение по пътищата и ние вярваме, че трябва да се направят стратегически промени и да се мисли в перспектива, да има визия за това как да се развива велотранспортът в България и как да бъде безопасен, коментира друг от велосипедистите.

Двамата обясниха, че има много велоалеи, които са тесни, пълни са с пешеходци и се създават предпоставки за конфликтни ситуации и инциденти.

В същото време екип на БНТ провери спазват ли пешеходци, велосипедисти и автомобилни шофьори правилата за движение, когато пресичат улиците на града. За този експеримент екипът избра две от най-натоварените пешеходни пътеки в центъра на Варна - резултатът в репортажа на Ива Георгиева.

Протест „Поход за живот“ се провежда във Варна след смъртта на велосипедист

Протест „Поход за живот“ се провежда във Варна след смъртта на велосипедист

В този час във Варна се събират хора, които ще се включат в протестно шествие под мотото „Поход за живот". То е провокирано от нелепата смърт на 38-го...

Шофьорите не винаги дават предимство на пешеходците на указаните места, те от своя страна понякога взимат необмислени решения и стъпват на пешеходна пътека, без да проверят дали не се задава автомобил. Най-честото нарушение, което забелязахме обаче беше от страна на велосипедистите, които твърде често преминават пътното платно върху велосипедите си, а не до тях. Пример за това е и Младен, който се занимава професионално с колоездене и смята, че това е достатъчно, за да го спаси на пътя.

Младен: Човек сам трябва да се пази от автомобилите.
Добре, обаче сега Ви видяхме да преминавате неправилно? Абсолютно правилно преминах.
На пешеходна пътека трябва да слезете и да го бутате този велосипед. Не го ли знаете това? - Не.

Според някои причината за неспазването на правилата е в липсата на достатъчно велоалеи. Други отдават грешките на забързаното ежедневие.

Цветелина Терзиева: Когато бързаме не мислим, че може да ни се случи нещо лошо. Нито пешеходеца, нито велосипедиста, нито шофьора. Това е проблемът – бързането и стреса.

Водачи с по-голям опит пък смятат, че не се обръща достатъчно внимание на изучаването на правилника за движение в училище, което създава в младежите лоши и опасни навици.


От началото на годината във Варна са станали 509 произшествия с пострадали. 10 от случаите са с участието на велосипедисти. Загиналите колоездачи са трима. В два от инцидентите са на автомагистрала, където движението на колоездачи е абсолютно забранено.

инспектор Любомир Ганев – Пътна полиция – Варна : Всеки трябва просто да спазва правилата и един ход напред да предвижда евентуалното поведение на останалите участници в движението, за да може да не се достига до такива нежелани последици на пътя. Дори и тогава, когато имаме предимство,образно казано, дори и тогава да се убедим, че наистина са възприели като водач на превозно средство, велосипедист, пеишеходец и тогава да се възползваме от него.

Следващата седмица започва новата учебна година. Някои от учениците ходят на училище с велосипеди. Препоръката на пътните полицаи е да се възползват от правото им да се движат по тротоарите, там където няма велоалея.

Препоръката към всички е да спазват правилата за движението.

Община Варна е част от кампания “Убий скоростта, спаси дете”, която се провежда за 14-та поредна година и има за цел да заостри вниманието на хората към големия брой пътни произшествия, чиито жертви са и деца.


Шофьорът, убил велосипедист във Варна, е карал без книжка в продължение на 8 г.

Шофьорът, убил велосипедист във Варна, е карал без книжка в продължение на 8 г.

Двама велосипедисти от Варна загубиха живота си на пътя тази седмица. В една от катастрофите, при която загина балетистът Мартин Чикалов, 25-годишният...