НОВИНИ

Репортерски поглед: Експериментът "ОБРАЗОВАНИЕ"

Заради скандалите с новите учебни програми,които разтресоха обществото тази седмица, си отива министърът на образованието Тодор Танев. Истинските потърпевши от всички експерименти в образованието през последните години обаче са учениците. На този фон - попълването на знания с частни уроци като че ли стана задължително - особено за седмокласниците и зрелостниците. Поне хиляда лева на ученик на година дават родителите с убеждението ,че само така детето ще може да влезе в елитно училище или университет.Милиони левове се въртят в частни уроци и голямата част от тях остават в сивата икономика. Държавата като че ли си затваря очите за това - негласно подпомагане на учителите в иначе мизерното им държавно заплащане.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:34, 31.01.2016
Чете се за: 03:02 мин.
Още

Мария Христофорова- 12 клас в СМГ ,,Паисий Хилендарски":
"Занимавам се в ежедневието си с фотография, с графичен и уеб дизайн и отскоро започнах и да програмирам. 10 години съм ходила на уроци по английски. В момента ходя само по български и така смятам да бъде и до края. Гледам да не си губя времето. Мечтая да открия нещо ново".

Мери е на 18 години, учи в 12-и клас в СМГ. При нея действително всяка секунда е запълнена. Ще кандидатства в чужбина.
График на живота- ден по ден. Това е резултатът от държавното образование, който вече можем да наречем експеримент. С всички опити за нови програми, нови учебници и нови цели. Реформи. И пак проблеми. Провали ли се държавното образование?

Мария Христофорова- 12 клас в СМГ ,,Паисий Хилендарски":
"Аз гледам на частните уроци като на възможност да надградя това, което съм научила в училище. Дори ако го погледнем чисто математически - в един 40-минутен час ние сме 30 човека в клас и ако учителя трябва да помогне на всеки един от нас- това е по една минута на човек".

Все се питаме, особено като бъркаме надълбоко в джоба си за поредния частен урок. Мотивът на родителие - ,,детето трябва да влезе в елитно училище". Излиза, че държавата плаща за всеки ученик на училищата толкова, колкото и родителите доплащат за уроци. Парадокс? Едва ли. По-скоро бизнес.

Кой колко плаща?
Държавен единен разходен стандарт за София 1388 лв. на ученик
Разход на родителите за уроци по български и математика - 1200- 1500 лв. на ученик

Само за тази учебна година Мери е дала 200 лева за изпити по програмиране и 1000 за уроци по български. Собствено излседване на портал за образование показва: все по-малко ученици разчитат само на учебниците. Ходят редовно на уроци. Необходимостта от частни уроци обаче има и друго обяснение - тебешир и черна дъска не са достатъчни на учениците за трупане на нови знания...

Катя Тодорова- сайт за онлайн обучение:
"Децата вече се интересуват от друг начин на учене на информацията. Те обичат да учат интерактивно".

За НАП частните уроци са икономическа дейност като всяка друга. И учителите би трябвало да плащат данък на държавата. Aгенцията по приходи определя опасността от укриване на средства като относително малък фискален риск.

Росен Бъчваров- говорител на НАП:
"Контролът на този по-малък фискален риск е относително затруднен, защото почти винаги става дума за физически лица, които са много на брой, които реализират не чак толкова малки, но и не кой знае колко големи приходи".

Учители подготвят на частно ученици по български език и литература за около 20 лв на час за матура ,показа проверката ни. Цената се вдига, ако преподавателят е участвал или участва в изпитните комисии. За групово обучение цената пада.

Дарин Маджаров- основател на сайт за образование:
"64 % от родителите, които инвестират в частни уроци казват, че месечно те дават над 50 лева. На година това става над 100 милиона. Чел съм анализи на ЕК преди време, че над 200-300 милиона се завъртат в частни уроци в България. Повечето това е в сивия сектор естествено".

Дениз е на 13 години и е в 7-ми клас. Живее и учи в Оряховското село Селановци. Тук никой не разчита на частни уроци.

Дениз- ученичка в 7 клас в ОУ ,,Никола Вапцаров" с. Селановци:
"Когато учиш редовно и имаш подкрепата от всички можеш и сам да успееш".

И все пак и в Селановци си имат своя начин за допълнителна подготовка. Без пари. Дора Димитрова е отдала 40 години от живота си на училището. Живее на 4 километра от него и още ходи пеша, за да помага и сега, когато е в пенсия.

Дора Димитрова- 72 г., пенсионирана учителка:
"Учителската професия е едно посвещение за цял живот. Тоя живец, тая тръпка не те напуска въпреки годините. И в един момент реших, че все още мога да бъда полезна".

Дениз- ученичка в 7 клас в ОУ ,,Никола Вапцаров" с. Селановци:
"Дори в 9 вечерта да отида тя пак би ми помогнала".

Една практика, с която МОН от години като че ли се е примирило: Нагласата - ''Няма да обяснявам хубаво в клас- ще дойде на урок при мен''. Директорите на училища отчитат дейност като събират декларации от учителите, че не дават уроци срещу заплащане на собствените си ученици. Има ли наказани за нарушение?

Ивета Германова- старши експерт в РИО- София- град:
"Ние извършваме проверки само и единствено когато имаме подаден конкретен сигнал. За последната година такива сигнали не е имало подадени. Частното образование в този дух приемам като една презастраховка на родителите и техен избор. След като съществуваме, значи има нужда от нас, казват от частните школи".

Снежана Стоянова- управител на частен образователен център:
"В никакъв случай не конкурираме училището. Има ученици, които идват на индивидуално обучение, за да запълнят и някои пропуски. Частната школа е много по-гъвкава и може много бързо да реагира на нуждите на учениците си".

Дора Димитрова- 72 години, пенсионирана учителка:
"Нали казват, че учителя живее в настоящето и работи за бъдещето".

Дениз- 7 клас в ОУ ,,Никола Вапцаров" село Селановци:
"Аз мисля, че сама по-добре се подготвям".

Петя Русинова- директор на ОУ ,,Никола Вапцаров" с. Селановци:
"Всеки учител така трябва да подготви децата, че да не се налага да се подготвят допълнително с уроци".

Мария Христофорова- 12 клас в СМГ ,,Паисий Хилендарски":
"Считам, че си струва да се инвестират пари в това, за да мога да продължа напред".

И в колбата на експеримента ,образование, си бълбука дърважното образование със солена щипка частни уроци, малко амбиции, за да придобие тази смес цвят на бъдеще... Сметката, моля!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът Сурва раздава наградите на победителите
Фестивалът "Сурва" раздава наградите на победителите
Леонардо ди Каприо с поредна награда
Леонардо ди Каприо с поредна награда