Все още няма потвърждение на данните от италианските медии, че задържаното край Милано голямо количество опасни битови отпадъци, са предназначени за България. Това обяви и днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов. В студиото на "Сутрешния блок" по БНТ екологът Рашид Рашид коментира, че у нас действително се практикува изгарянето на отпадъци, но това трябва да става само със специално разрешение.

Рашид Рашид, еколог: У нас отпадъци се горят в циментовите заводи, както и експериментално в тецове. До този момент Министерството на околната среда и водите е дало осем разрешителни за горене на отпадъци.

„Девня Цимент" АД; „Холсим"АД; „Златна Панега Цимент" АД; ТЕЦ „Бобов дол" ЕАД; „Вулкан Цимент" АД; „Топлофикция-Сливен" ЕАД; - „Грийнбърн" ЕООД, София, площадка Разград; - „Грийнбърн" ЕООД, София, площадка Пещера.

Битовият боклук съдържа около една трета от енергията, която отдават същото количество въглища.

Наши отпадъци отиват в Германия, Австрия, не е толкова фрапантно това, въпросът е да няма разминаване в книжата и да са предназначени за място, където това е позволено.
Ако се изгарят в инсталации, в които няма нужните технологии, разбира се, замърсяват много.

Две са основните причини да се изгарят отпадъци - оползотворяване на частите, от тях които не могат да се рециклират, както и това е по-изгодно отколкото да се използват въглища. При въглищата централите и заводите дължат пари за вредни емисии. У нас обаче законът забранява да се внасят количества надвишаващи половината от годишния капацитет на инсталацията, в която ще бъдат използвани.

За отпадъците те получават пари от една страна, а от друга страна за частта, която е биологична компонента не плащат това и това мисля, че ще става практика все повече и повече, защото цените на квотите се увеличават.

Според изнесените до момента данни заловените в Италия количества боклук са на обща стойност 130 000 евро. Единствената засега информация, която ги свързва с България, е публикувана във вестник "Кориере дела Сера", официални данни в екоминистерството няма.

Още по темата Казусът с боклука