НОВИНИ

Експерт от ЮНЕСКО препоръча ревизия на активите на ски зоната в Банско

Необходима е актуализация и ревизия на активите на Ски зоната в Банско. Това каза при посещението си Херве Летие, който е експерт към IUCN, към ЮНЕСКО. Целта на посещението на международния експерт е, за да направи преглед на Проекта на Плана за управление на Национален парк „Пирин”. Той е у нас по покана на правителството, отправена през 2016 година. На срещата в Банско днес присъства и вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, както и кметове ма съседни общини.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ирина Николова
19:50, 08.03.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Херве Летие каза, че е у нас не, за да вземе решение относно Плана за управление на Национален парк Пирин, а да даде съвет на правителството. Докладът му трябва да бъде готов до шест седмици, като през юни ще бъде представен в ЮНЕСКО.

Херве Летие: Тази седмица успях да изслушам много хора да събера много документи, които ще ми помогнат да изготвя препоръка за правителството , което иска този труден баланс между опазване на природното наследство и осигуряване на благоденствие на местните хора.

Експертът е бил запознат с проблема с постоянния автомобилен поток в планината.

Георги Икономов, кмет на Банско: Само за 15 дни в парк "Пирин" са навлезли около 27 000 автомобила. Тъй като еколози бяха сметнали тези автомобили, колко редни емисии вкарват в атмосферата и му казах, че това е натискът върху наследството.

Вицепремиерът Валери Симеонов каза, че е удоволетворен от срещата и се надяват докладът на експерта да бъде обективен.

Валери Симеонов - вицепремиер: Аз трябва да представя позицията на правителството, която беше гласувана на 22 декември със специално решение за изграждането на втори лифт и промяна на плана за управление на Плана.

Летие заяви, че ще си свърши работа съвестно и ще направи най-доброто, за да улесни работата на българските институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на ЕЦБ с критики срещу търговската политика на Тръмп
Председателят на ЕЦБ с критики срещу търговската политика на Тръмп
Спират електронните търгове в Благоевград след протест
Спират електронните търгове в Благоевград след протест