След последния трагичен инцидент, при който дете загина в асансьор, на дневен ред отново стои въпросът доколко са безопасни тези съоръжения и кой отговаря за надзора им. Гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Илия Златанов - главен секретар на Асоциация на производителите и вносителите на асансьорите.

По думите му, има пълно безхаберие, незаинтересованост и престъпна небрежност от държавните институции относно безопасността на асансьорите. Златанов е категоричен, че от Агенцията по метеорологичен и технически надзор, до Министерство на икономиката и всички други институтции, има пълна незаинтересованост и безотговоност и явно това е някому изгодно.

Илия Златанов: Държавната агенция не взема мерки - напротив, те се стремят да отстранят всякакви въвеждания и искания за привеждане към безопасност. Самата агенция прави превантивен контрол и тя контролира как прави превантивен контрол, а бюджетът е над 12 млн. лв на година без никакви усилия за постигане на безопасност.

Златанов уточни, че Асоциацията не получава никакви отговори на сигналите си, по-скоро някаква форма на измъкване от страна на държавната институция.

Между 2200 и 2500 лв са достатъчни, за да се отстранят тези дефекти. Това ли е цената на един човешки живот, замислете се, призова Златанов.

Експертът коментира и друг сериозен проблем - безопасността на ескалаторите.

Илия Златанов: България се вкарват съоръжения, включително от Занзибар, които не отговарят на европейските стандарти. Търсят се евтини, а не безопасни ескалатори. Един ден неминуемо ще се случи трагедия, без да искам да съм лош оракул.
10-годишно дете е било намерено починало в асансьор в Кюстендил

10-годишно дете е било намерено починало в асансьор в Кюстендил

Десетгодишно дете e починало снощи в асансьор в блок на квартал „Запад" в Кюстендил.