НОВИНИ

Експерт по безопасността: Има безхаберие и престъпна небрежност за асансьорите

След последния трагичен инцидент, при който дете загина в асансьор, на дневен ред отново стои въпросът доколко са безопасни тези съоръжения и кой отговаря за надзора им. Гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Илия Златанов - главен секретар на Асоциация на производителите и вносителите на асансьорите.

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 20.09.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

По думите му, има пълно безхаберие, незаинтересованост и престъпна небрежност от държавните институции относно безопасността на асансьорите. Златанов е категоричен, че от Агенцията по метеорологичен и технически надзор, до Министерство на икономиката и всички други институтции, има пълна незаинтересованост и безотговоност и явно това е някому изгодно.

Илия Златанов: Държавната агенция не взема мерки - напротив, те се стремят да отстранят всякакви въвеждания и искания за привеждане към безопасност. Самата агенция прави превантивен контрол и тя контролира как прави превантивен контрол, а бюджетът е над 12 млн. лв на година без никакви усилия за постигане на безопасност.

Златанов уточни, че Асоциацията не получава никакви отговори на сигналите си, по-скоро някаква форма на измъкване от страна на държавната институция.

Между 2200 и 2500 лв са достатъчни, за да се отстранят тези дефекти. Това ли е цената на един човешки живот, замислете се, призова Златанов.

Експертът коментира и друг сериозен проблем - безопасността на ескалаторите.

Илия Златанов: България се вкарват съоръжения, включително от Занзибар, които не отговарят на европейските стандарти. Търсят се евтини, а не безопасни ескалатори. Един ден неминуемо ще се случи трагедия, без да искам да съм лош оракул.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа на Меркел и Европа на Орбан - какво е бъдещето на ЕС
Европа на Меркел и Европа на Орбан - какво е бъдещето на ЕС
Българи преобразяват Бранденбургската врата в светлина
Българи преобразяват Бранденбургската врата в светлина