НОВИНИ

Компютърен експерт: Със сигурност ще има нова вълна на вируса WannaCry

Със сигурност ще има нова вълна на вируса WannaCry, който похищава данните в компютрите и иска подкуп, за да ги върне, каза главният секретар на "Интернет общество" Димитър Ганчев.Но втората вълна ще бъде направена по-умно, добави той.

bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 16.05.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Според Ганчев липсата на инкубационен период е дало възможност за бърза реакция и пресичане на заразата.

Компютърният специалист отбеляза, че най-вероятно втората вълна на вируса ще е свързана с вече заразените компютри.

Димитър Ганчев - гл. секретар на "Интернет общество": Следващата атака няма да е към заразените компютри, а чрез тях, като се създаде мрежа от роботи, за да се атакуват други инструменти в интернет. Заразените компютри ще са потенциални оръжия.

Пресичане на вируса е можело да стане с ъпгрейдване на компютрите, но много от компаниите не са го направили, понеже това води до спиране на работата на някои приложения и не е много добре за големите корпорации, обясни компютърният специалист.

Той бе категоричен, че няма смисъл да се плаща откупът, който искат хакерите, защото няма случаи за връщане на похитените данни на потребителя.


За да не ви се налага изобщо да мислите за откуп, трябва да се защитите от WannaCry. Потребителите на Линукс не са заплашени. Но ако използвате Уиндоус, инсталирайте последните обновявания на операционната си система заедно с антивирусна програма. И внимавайте при работа с файлове в Интернет. WannaCry изглежда овладян, но според специалистите следващите подобни вируси ще създадат по-голям глобален хаос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв е отзвукът от срещата Макрон-Меркел?
Какъв е отзвукът от срещата Макрон-Меркел?
Все още не е установен произходът на замърсяването с уран в Хасково
Все още не е установен произходът на замърсяването с уран в Хасково