Британците са основни лобисти в сектора на ядрената енергетика, техните компании се занимават с търсене на нефт и газ у нас, а финансовите им къщи са главен посредник при получаването на големи кредити.

България трудно ще успее да продаде руския си ядрен реактор за "Белене" и една от причините е именно излизането на Великобритания от Евросъюза, твърдят енергийни експерти.В момента Лондон е главен лобист за атомната енергия. Освен това,след Брекзит, се очаква ЕС да пренасочи и средствата си заради смяна на приоритетите.

Иван Хиновски, председател на Български енергиен форум:
Това, че губим влиянието на ядрената енергетика и това, че загубва лобисти за нови ядрени проекти, освен това България ще загуби голяма част от финансовите си ресурси, защото те ще се разтечат в посока Западни Балкани и Украйна.

От Брекзит, ще бъдат засегнати и находищата на нефт и газ.

Христо Казанджиев, енергиен експерт:
За съжаление на сушата в България има няколко блока, които се оперират от английски и ирландски компании. Без съмнение Брекзит ще повлияе върху тяхното поведение.

Експертите смятат, че България не трябва да подценява ситуацията,и да вземе мерки за справяне с последиците от Брекзит предварително.

Атанас Тасев, енергиен експерт:
Очевидно геополитическият фактор е съществен. Ние винаги се стараем да го отречем, спомняте си, когато започна кризата твърдяхме, че тя ще ни подмине, но тя не ни подмина.

Страната ни трудно ще получи нов заем от 1 млрд. евро за Българския енергиен холдинг, защото това досега е ставало чрез английски финансови къщи.