НОВИНИ

Експерти: Бързо да платим 550 млн. евро на Русия за "Белене"

От Българския енергиен форум прредлагат - Националната електрическа компания бързо да плати 550-те милиона евро, за които беше осъдена от руската атомна компания "Атомстройекспорт" заради АЕЦ "Белене". Така, според експертите, България ще спре изплащането на огромните лихви от 167 хиляди евро на ден и ще си купи време, за да реши какво да правим с оборудването от нереализирания проект за втора централа. Предложението идва на фона на трескави преговори между българската и руската страна. Енергийният министър Теменужка Петкова е на преговори в Москва с руската корпорация "Росатом" в опит да намери компромисно решение на дългогодишния казус "Белене". Какви са вариантите пред нас - вижте.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Владимир Богдански
18:45, 28.07.2016
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

С всеки изминал ден часовникът безмилостно тиктака, България плаща стотици хиляди евро лихви заради АЕЦ "Белене", а решение няма. Затова, според Енергийния форум, трябва да "занулим играта". Тоест бързо да платим 550-те млн. евро, за което бяхме осъдени от Арбитражния съд в Париж прези юни.

;
проф. Атанас Тасаве, Български енергиен и минен форум - Така или иначе, ние ще го платим това оборудване, просто в единия случай ние ще спечелим с това, че ще има още малко време за взимане на решения и няма да платим тази сума - лихви, които се трупат.
;

А вариантите какво да правим с оборудването са два, според правителството. Единият е да го продадем на трета страна съвместно с "Атомстройекспорт". С тази цел премиерът Борисов беше на преговори в Иран. Вторият е да се рестартира проектът.

;
Иван Хиновски, предс. на Българския енергиен и минен форум - "Белене" във варианта, в който се говори за рестартиране на два блока, с чужд инвеститор, който ще плати всичко докрай, е абсурден. Не може да се продаде ядрен проект по този начин, по който се спряга. Това не е консервна фабрика.
;

Вариантът за два блока от по 1000 мегавата в Белене ще върне казуса със скъпия ток от американските централи, заявиха експертите. Изчислиха, че токът от АЕЦ Белене ще струва 75 евро за мегаватчас. На енергийните борси в района цената е на половина.

;
Иван Хиновски, предс. на Българския енергиен и минен форум - Как ще обосновем икономически изграждането на нова генерираща мощност, която ще има същите условия на експлоатация, същия вид договор за изкупуването на енергията по цена, която дразни обществото като на американските централи?
;

Решението, според експертите, е да се построи 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Да се използва оборудването от Белене, а с парите от продажбата на останалото оборудване да се дофинансира новото строителство.

;
Антон Иванов, Български енергиен и минен форум - Годишните задължения на НЕК за изплащане на лихви, надвишават 120 млн. лв. Дори самият факт на трупане на лихви,е вече критично за компанията.
;

България имаше време до 17 юли да се запознае с решението на Арбитражния съд в Париж, а премиерт Бойко Борисов помоли за един месец време да реши казуса. Месецът време изтича на 10 август.

;

Строежът на АЕЦ "Белене", според изчисленията на енергийния министър Теменужка Петкова, щял да ни струва 10,5 млрд. евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частна фирма поема обслужването на 16 линии в северните квартали на София
Частна фирма поема обслужването на 16 линии в северните квартали на София
Цвета Караянчева: Датата на изборите ще е 6 ноември
Цвета Караянчева: Датата на изборите ще е 6 ноември