НОВИНИ

Експерти доказаха лечебните свойства на водата от асеновградски извор

Минерална вода от сондаж в Асеновград се оказа със силно лечебни свойства. Според балнеоложка оценка на експерти от здравното министерство водата е близка по състав с тази в Хисаря и Павел баня. Три градски чешми и басейнът на общинския плаж се захранват с лековитата вода.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Росица Колева
10:50, 26.06.2018
12921
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От години в Асеновград се разказват истории за хора, които успешно се лекуват с водата от Сондаж 1. От две седмици обаче това вече е официално потвърдено – анализите са показали, че тя повлиява редица ставни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, кожни заболявания. Ако се пие, оказва благоприятно въздействие при стомашно-чревни и жлъчни болести, както и при бъбречни оплаквания, свидетелства и дългогодишната лекарка на общинския басейн д-р Снежана Ангелова.

Д-р Снежана Ангелова: Аз съм със стомашно-чревно заболяване и тук времето, което прекарвам, непрекъснато пия от минералната вода и се чувствам много добре. Идват здрави хора, идват инвалиди, идват деца с детска церебрална парализа, идват други с усложнения след травми, след комоцио, след преживени катастрофи и се чувстват много добре.

Бившият състезател и треньор по кану-каяк Любен Дръндаров твърди, че и без доказателствата от лабораторните изследвания винаги е вярвал в лечебните свойства на водата.

Любен Дръндаров: Басейнът зарежда страшно, нашите хора тук в града не знаят какво богатство имаме.
Антония Стоянова, управител на „Пазари и тържища” - Асеновград: В басейна има само минерална вода, която си идва от извора. Извира на 26 градуса. Тази година правихме ремонт и няма никаква загуба на вода и на температура – водата в басейна си идва на 26 градуса.

Минерална вода от Сондаж 1 тече и в чешмите на градския пазара, до джамията и в двора на пожарната служба, откъдето мнозина си наливат за вкъщи.

Ерол Реджепов: Хората са много доволни – идват да си пълнят за ракия да омешват, че е мека.

За да се популяризират вече доказано лековитите свойства на водата, скоро от Общината ще поставят информационни табели на местата, които захранва Сондаж 1.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Класация: Хонконг е най-скъпият град за чужденци, София е на 175-о място
Класация: Хонконг е най-скъпият град за чужденци, София е на 175-о място
Проверка: Близо три пъти са намалели нарушенията при слънчевите очила
Проверка: Близо три пъти са намалели нарушенията при слънчевите очила