Вчера у нас стартира въвеждането на базата данни в единната система за туристическа информация. До 1 октомври в системата трябва да постъпи информация за всички туристически обекти в страната. Това е първата система, базирана на облак и поддържана от Държавната агенция за електронно управление. Достъп до нея освен общините и министерството на туризма ще имат МВР, НАП и Националният статистически институт.

Гости по темата в сутрешния блок на БНТ бяха Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал и Атанас Димитров, председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация.

Според Атанас Димитров системата е била дългоочаквана като е положен сериозен труд за нейното реализиране. Благодарение на системата ще бъдат отчитани нощувките в реално време.

Атанас Димитров, БХРА: В регистъра ще се попълват лични данни в съкратен, недетайлен вид за членовете на ЕК, подробни ще са данните за граждани от трети страни. Това ще помогне за изсветляване на сектора.
Въвеждат нова единна система за туристическа информация у нас

Въвеждат нова единна система за туристическа информация у нас

От утре данните на всеки турист у нас ще бъдат качвани в нова Единна система за туристическа информация. Служителите на всички места за настаняване в...

Добрин Иванов каза, че системата е трябвало да бъде въведена още преди 2 години, но се е забавила заради обжалвания на обществената поръчка. По думите му системата ще спомогне за изсветляване на сектора на туризма.

Добрин Иванов, Асоциация на индустриалния капитал: Този, които е бил в сивата част, как той ще бъде принуден да се въведе в регистъра. Тук трябва да се обвърже системата и с тези за резервации.

Вижте и още във видеото.