НОВИНИ

Експерти на власт в новото правителство на Австрия

Само седмица след краха на управляващата коалиция в Австрия, президентът Ван дер Белен назначи ново правителство. То ще управлява до септември, когато ще се проведат извънредни парламентарни избори. Начело на експертния кабинет е Бригите Бийрлайн, председател на Конституционния съд. Особено дълго време отне намирането на консенсусен кандидат за вътрешен министър. В ръцете му ще бъде разплитането на видео аферата от остров Ибиса. Мария Стоянова с подробностите.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:26, 03.06.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

В последните три седмици в Австрия бяха извършени четири правителствени промени. Президентът Ван дер Белен, чието одобрение сред хората е достигнало високите 80% е уверен, че новият кабинет ще преставя страната политически, дипломатично, но и симпатично.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия:Убеден съм, че като правителство, ще свършите добра работа. Много се радвам, че за първи път жена е канцлер, а както и че мъжете и жените са равен брой. Никой не може да е против или да каже, че не става.

Всички членове са експерти в своята област или като вицеканцлера и вътрешния министър, високопоставени юристи. 69-годишната Бригите Бийрлайн в последната седмица потърси диалог с партиите в парламента, както за състава на кабинета, така и за да получи подкрепа до края на краткия мандат.

Бригите Бийрлан, канцлер на Австрия: За това правителство е пределно ясно, че отговорността, с която сме натоварени, трябва да носим като съблюдаваме законите. Ще припомня думите на г-н Президента и апела му към политическите партии, колкото се може по-бързо да се предприемат стъпки за предстоящите нови избори.

Последните социологически проучвания виждат Австрийската народна партия на предишния канцлер Себастиан Курц със значителна преднина пред социалдемократите и десните популисти от Партията на свободата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДС вероятно ще се коалира с ГЕРБ за местните избори през октомври
СДС вероятно ще се коалира с ГЕРБ за местните избори през октомври
Румен Христов: Съюзът с ГЕРБ не е предателство, когато е конкуренция на БСП
Румен Христов: Съюзът с ГЕРБ не е предателство, когато е конкуренция на БСП