Експерти от Агенцията по безопасност на храните са конфискували агне вместо прасе по време на акция за борба срещу африканската чума по свинете, оплака се великотърновски адвокат.

Още за куриозната случка в следващия репортаж.

Адвокат Пламен Копанов получил заклано агне като подарък от свой клиент. Юристът го сложил в багажника на личния си автомобил, но на изхода на село Коиловци бил спрян за проверка.

Пламен Копанов, адвокат: Знаех за акцията на Агенция по храните и полицията, но в крайна сметка нали акцията е за чумата по свинете. Въобще нямах идея, че някой не може да разпознае агне от прасе. Отворих багажника и са оказа, че това агне не е агне, а прасе.

Агнето било конфискувано, а на адвоката бил връчен акт за административно нарушение, защото превозвал месо с неизяснен произход в нелицензиран транспорт.

Пламен Копанов, адвокат: В крайна сметка няма как да се разпространява чума по свинете с агнешко месо. Видно агнешкото месо си беше агнешко, дори полицаите се смяха, че вземат агне вместо прасе. Решил съм да питам официално какво се е случило да ми дадат документ, че то е било унищожено, а не изядено на някой банкет от съответните служители.

Пламен Копанов разказа още, че не е видял заповедта за конфискуването на агнето. Той е категоричен, че ще търси правата си в съда.

За „По света и у нас" директорът на Агенцията по безопасност на храните в Плевен д-р Иван Йорданов потвърди за случая и обясни, че животното е конфискувано, защото било без придружаващи документи за произход и отрече експертите да са сбъркали агнето с прасе.