Ветеринарни експерти от Европейската комисия пристигат у нас, за да направят оценка на ситуацията с разпространението на африканската чума по свинете. Според Брюксел страната ни е предприела всички ограничителни мерки, както е предвидено в законодателството на Европейския съюз.

Над 2 млн. лв. обезщетение ще отпусне държавата за умъртвяването на близо 17 000 прасета в сивенокмплекса в русенското село Николово. За това информираха от Българската агенция по безопасност на храните. Очакват се и евросредства за компенсации на загубите на фермата.

Д-р Цвятко Александров, зам. изпълнителен директор на БАБХ: Животните се обезщетяват на пазарната цена, според статистиката, според категорията, килограмите, които са налични. В случая, фермата в с. Николово си има регистрация, документите са изрядни.

От Асоциация на индустриалните свиневъди в България предупреждават, че ако не се спре разпространението на заразата, свинското месо може да се превърне в деликатес. Повишаването на цените е обусловено и от чудовищните размери на африканската чума по свинете в Китай и цяла Югоизточна Азия.

Цветан Илиев, Асоциация на индустриалните свиневъди в България: Засега имаме покачване от началото на тази година, след април - май месец, с 30-35% са се покачили цените на свинското месо в света и в Европа. И най-вероятно, тази тенденция ще продължи, защото проблемът не е нито затихнал, нито елиминиран.

Стопаните на големите свинекомплекси са категорични, че взетите от държавата мерки са закъснели и трябва спешно да се предприемат действия за ограничаване разпространението на заразата.

Д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекса в с. Голямо Враново, русенско: Трябва по най-бързия начин да се открият, обеззаразят, изгорят умрелите диви прасета около свинекомплексите. Всички сме много притеснени, защото това е вирус. Той не се вижда, не се усеща, то не се знае той откъде влиза.

Според специалисти, африканската чума по свинете ще продължи да се разпространява. И предупреждават, че епидемията може да се превърне в пандемия, което ще доведе до катастрофални икономически загуби.

Започна унищожаването на 17 хил. прасета в свинекомплекса в Русенско

Започна унищожаването на 17 хил. прасета в свинекомплекса в Русенско

Започна унищожаването на 17 хиляди прасета в свинекомплекса в русенското село Николово. В събота там беше установено ново огнище на африканската чума....