НОВИНИ

Поканихме експерти от „Росатом“ за среща на работната група за „Белене“

Министър Теменужка Петкова изпрати писмо до генералния директор на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация "Росатом" Сергей Кириенко за определяне състава на работната група, свързана с проекта „Белене“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:59, 09.08.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
поканихме експерти росатом среща работната група белене

От българска страна в групата ще участват изпълнителните директори и експерти от „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Националната електрическа компания“ ЕАД. Петкова отправи покана към руската страна да посети България в периода от 15 до 30 август тази година, за да продължат детайлни разговори по сътрудничеството в ядрения сектор.

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. Експертите ще обсъдят в детайли взаимоизгодните и за двете страни опции по проекта „Белене“ и ще предложат решение в най-кратки срокове.

На 29 юли българският министър на енергетиката Теменужка Петкова бе на посещение в Москва. В руската столица тя имаше разговори с първия заместник-генерален директор на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров. След разговорите руската страна заяви, че ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд по казуса с АЕЦ „Белене“.

„Росатом“ е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията, в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна“, отбеляза Комаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция залови 158 нелегални мигранти на границата с България
Турция залови 158 нелегални мигранти на границата с България
Задържаха във Варна жена, издирвана от Интерпол
Задържаха във Варна жена, издирвана от Интерпол