НОВИНИ

Експерти от три министерства защитават в Брюксел нашите въглищни централи

Експерти от министерствата на енергетиката, на околната среда и водите и на икономиката са обсъждали в Брюксел тежките последици за нашата страна от готвените промени в Референтния документ за най-добри налични техники за електроцентралите на въглища. Това съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

експерти три министерства защитават брюксел нашите въглищни централи
bnt avatar logo
от БНТ
14:04, 20.04.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Предстои промяна на Референтния документ за най-добри налични техники за големите горивни инсталации, припомнят от МЕ. Документът засяга електроцентралите с входяща мощност над 50 мегавата. Предвидени са много по-високи от съществуващите рестриктивни равнища за емисии азотни оксиди и серен диоксид, изпускани в атмосферата, както и ограничения за живака.

Предстои документът да бъде гласуван в края на април от специална комисия, създадена по Директивата за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. От промените ще бъде засегнат целият енергиен сектор в страната, минният бранш и свързаните с тях индустрии. От износител на електроенергия България рискува да се превърне във вносител, при това от съседни държави, които не са членове на ЕС и нямат задължения да изпълняват новите екологични норми, пишe в съобщението.

В добива на въглища и производството на електроенергия са заети пряко около 12 хил. души, а заедно със свързаните дейности - около 150 хиляди. Евентуалното преустановяване на работата на топлоелектрическите централи ще доведе до директна загуба на хиляди работни места, необходимост от допълнителни социални разходи за страната, както и загуби за бюджета от преки и косвени данъци.

По изчисления на Министерството на енергетиката тези загуби са на стойност над 612 млн. лв. всяка година за въгледобива и деветте най-големи електроенергийни предприятия, които ползват лигнити от източномаришкия басейн, пише в съобщението. За да инвестира според новите изисквания на ТЕЦ "Марица изток 2" - най-голямата въглищна централа в България, ще се наложи да повиши цената на тока с 27 процента, смятат в МЕ.

България настоява за промени в заложените емисионни нива на серен диоксид, азотни оксиди и живак, или за отделни стойности, които да важат за нашата страна.

Експертите от трите ресорни дирекции на ЕК ще изпратят допълнителни въпроси, на които България трябва да отговори. През последните месеци бяха организирани множество дискусии в различни формати, които имаха за цел да консолидират и представят единна национална позиция по бъдещите промени. С тази позиция са запознати както председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, така и еврокомисарите по климат и енергетика Мигел Ариас Канете и по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, допълват от МЕ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха група за лихварство и рекет
Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха група за лихварство и рекет
Утре ще е готова черновата на коалиционното споразумение между ГЕРБ и патриотите
Утре ще е готова черновата на коалиционното споразумение между ГЕРБ и патриотите