НОВИНИ

Експерти: Папата превърна България за два дни в световен център

Посещението на папа Франциск в България превърна страната ни в център на световното внимание. Това коментираха в студиото на Сутрешния блок проф. Светлозар Елдъров и дякон Иван Иванов.

bnt avatar logo
от БНТ
09:05, 07.05.2019
10007
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Според историка проф. Елдъров най-важното послание, отправено от папа Франциск от София е призивът му за мир. Той смята, че изборът то да бъде изречено от Балканите не е случен предвид увеличаващата се нестабилност по света.

Дякон Иванов добави, че посланията на папата са били адресирани към българската църква, всички християни и всички религиозни общности в България и политиците, но също и към целия свят.

Дякон Иван Иванов: Посещенията на папата не са свързани само с местната политика, а винаги се прехвърлят в световен контекст.

Той обърна внимание и върху "тихата дипломация" по време на визитата и подаръците, направени на Светия отец от президента и от министър-председателя.

Дякон Иванов смята, че "по своя тих начин и Българската православна църква прие папата".

;

Проф. Елдъров напомни, че след посещението на папа Йоан Павел Втори в България през 2002 г, страната ни е влязла в НАТО и в ЕС.

Проф. Светлозар Елдъров: Да се молим горещо след папа Франциск в България да дойде "Фолксваген" като метафора на големите структурни обекти на Балканите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансовото министерство на САЩ отказа да даде данъчните декларации на Тръмп
Финансовото министерство на САЩ отказа да даде данъчните декларации на Тръмп
Скопие в очакване на папа Франциск
Скопие в очакване на папа Франциск