Посещението на папа Франциск в България превърна страната ни в център на световното внимание. Това коментираха в студиото на Сутрешния блок проф. Светлозар Елдъров и дякон Иван Иванов.

Според историка проф. Елдъров най-важното послание, отправено от папа Франциск от София е призивът му за мир. Той смята, че изборът то да бъде изречено от Балканите не е случен предвид увеличаващата се нестабилност по света.

Дякон Иванов добави, че посланията на папата са били адресирани към българската църква, всички християни и всички религиозни общности в България и политиците, но също и към целия свят.

Дякон Иван Иванов: Посещенията на папата не са свързани само с местната политика, а винаги се прехвърлят в световен контекст.

Той обърна внимание и върху "тихата дипломация" по време на визитата и подаръците, направени на Светия отец от президента и от министър-председателя.

Дякон Иванов смята, че "по своя тих начин и Българската православна църква прие папата".

Папа Франциск отлетя от България

Папа Франциск отлетя от България

Тридневното апостолическо посещение на Папа Франциск в България завърши.

Проф. Елдъров напомни, че след посещението на папа Йоан Павел Втори в България през 2002 г, страната ни е влязла в НАТО и в ЕС.

Проф. Светлозар Елдъров: Да се молим горещо след папа Франциск в България да дойде "Фолксваген" като метафора на големите структурни обекти на Балканите.