Експерти по химически оръжия ще влязат утре в сирийския град Дума, където беше извършена предполагаема химическа атака. Информацията беше потвърдена от Русия. По данни на сирийски медии в района на Хомс е регистрирано въздушно нападение. По-късно информацията беше опровергана от военни източници.

Не е ясно кога представители на Световната организация ще могат да посетят Дума, но представител на организацията заяви, че се работи активно с отговорните власти, за да може това да се случи, а информацията, която пристига от града, където се предполага, че е извършена химическа атака в началото на април, е противоречива. Според местните жители такава е извършена.

- мъж: "Изведнъж попаднахме в нещо като облак. Не можехме да дишаме. Усещаше се като хлорин"

- мъж: "В кухнята брат ми се опита да отмие химикалите. Те дойдоха от ракетата, която падна на покрива."

Маруан Джабер е лекар. Спомня си утрото на 7 април и разказва, че с колегите му са помагали на хора с дихателни проблеми, защото те много дълго време са се скрили в подземията на разрушена сграда.

Маруан Джабер, лекар: "В някакъв момент нахлуха няколко души отвън и заедно с част от пострадалите заговориха за химическа атака. Хората се ужасиха, настъпи паника. Прегледахме ги и не открихме никакви симптоми, свързани с химическо оръжие"

Казва, че заедно с останалите лекари, се е опитал да успокои хората, но ситуацията е ескалирала.

Маруан Джабер, лекар: "Успокоихме хората, казахме им, че всичко е наред, но в някакъв момент някой започна да полива хората с вода, въпреки уверенията ни, че няма нищо тревожно. Видеото стана много популярно, не знам как се случи."

Предполагаемата химическа атака в Дума, стана причина за военна операция на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия. Според тях отговорни за нападението с химическо оръжие са Русия и режимът на Башар Асад. Те категорично отричат. Появиха се и слухове, че Москва не допуска експерти в района, който се контролира от проправителствените сили и в който има руски военни, за да манипулира доказателствения материал. Твърдения, които руският външен министър Сергей Лавров, отрече.

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по Сирия

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по Сирия

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по цели в Сирия в 4 часа българско време тази сутрин. Ударите са срещу обекти, свързани с химич...