НОВИНИ

Експерти: Поскъпването на тока е неизбежно, но няма да е драстично

Цените на тока трябва да се повишат, за да не се обрича на фалит българската енергетика, но поскъпването няма да е драстично тази година. Това коментираха в Сутрешния блок на БНТ енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев. Поводът е искането на трите енергоразпределителни дружества за покачване на цените.

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 19.04.2019
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Двамата енергийни експерти смятат, че цените на тока не бива да се задържат изкуствено, тъй като това увеличава рисковете за енергийните дружества от фалит. Те препоръчват цените да бъдат освободени, като държавата започне да подпомага хората, които не могат да си плащат сметките.

Проф. Атанас Тасев: Бедните няма да пострадат, защото те консумират по-малка енергия. От ниските цени се облаготелстват средната класа и богатите.
Явор Куюмджиев: Българската енергетика е недофинансирана. Цената на тока не отговаря на пазарните стойности и ако продължава това, в средносрочен план всички предприятия в българската енергетика са на ръба на фалита.

Заради предстоящите европейски и местни избори тази година двамата не смятат, че поскъпването на електроенергията тази година ще е по-високо от инфлационните нива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази неделя В кадър по БНТ 1: Не всеки, който скита, е изгубен
Тази неделя "В кадър" по БНТ 1: "Не всеки, който скита, е изгубен"
​Данаил Кирилов: Разследването на тримата големи възстановява справедливостта
​Данаил Кирилов: Разследването на "тримата големи" възстановява справедливостта