НОВИНИ

Експерти правят независимо разследване на катастрофата край Своге

Днес се очаква да стане ясно дали ще има конкретни обвинения за трагедията край Своге. Разследването се води от Националната следствена служба. Решението на държавното обвинение се чака в ранния следобед и до голяма степен то е свързано с назначените технически експертизи.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
12:03, 27.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Независимо разследване на причините за катастрофата в Своге ще направи работна група на „Института за пътна безопасност". Ден преди инцидента институтът разпространи становище за лошото състояние и дефектите по пътя София-Своге-Мездра. Експертите правят оглед на пътя и заснемане с дрон на мястото на инцидента.

Диана Русинова - експерт в Института за пътна безопасност: На много места мантинелата не е поставена така, както трябва да бъде съобразно нормативните изисквания. Също така асфалтът. Очевидно има разлика в сцеплението на асфалта в по-горната част на този път и тук, където се намираме. В момента тук е изключително хлъзгаво, много пукнатини има по асфалтовото покритие, осовата линия странно защо на места прекъсва, на места се появява. Имаме две причини за това да се навлезе в насрещното платно - едната причина е тази мантинела, която е издадена върху самото платно за движение и втората причина е, че там отсреща има канал. Едните автомобили бягат към центъра на платното, за да избегнат канала, другите - за да избегнат съприкосновение с мантинелата.
Методи Стилянов - експерт в Института за пътна безопасност: Въпросът е защо мантинелата е изнесена след бордюра, при положение, че мантинелите, дизайнът и целта на тази бариера е да предпазва автомобилите от опасност, в случая имаме дере.

Тоест мантинелата трябва да бъде по-близо до пътя?

Разбира се.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият следовател Георги Илиев с коментар за катастрофата край Своге
Бившият следовател Георги Илиев с коментар за катастрофата край Своге
Почина проф. д-р Кино Лазаров
Почина проф. д-р Кино Лазаров