НОВИНИ

Експерти предлагат обединение на стоковите борси в България

Софийската стоковата борса предлага обединение на стоковите борси в България, каза Васил Симов - главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, в дискусия за развитието на фондовия пазар в България. В България има три стокови борси - в София, в Пловдив и в Русе.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:44, 02.06.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
експерти предлагат обединение стоковите борси българия

Нормативната база позволява стоковите борси да се създават сравнително лесно и не е далеч денят, когато всяко село ще си има своя, посочи Васил Симов. Затова искаме да се завишат изискванията за създаване на борса. Тържища и пазари може да има навсякъде, но борсата трябва да е една, подчерта той. Имаме огромни претенции към Държавната комисия по стоковите борси и тържища /ДКСБТ/ за нормативната база, по която работи Стоковата борса. Тя трябва да предложи промени в закона, който е от 1997 година и почти не е обновяван. Когато на една малка територия като България има повече от една борса, само объркваме бизнеса и търговците не гледат сериозно на нито една борса, каза Симов.

Не е хубаво, че борсата за търговия с електроенергия в България е 100 процента държавна и не е ясно защо се нарича независима, посочи Васил Симов. В света държавна борса няма, всички големи борси са притежание на частния капитал, отбеляза той.

Стоковата борса от дълго време помага на възложителите на обществени поръчки, като организира търговията на търсените от държавни органи стоки, каза Симов. От два месеца чакаме Министерския съвет да излезе със списък на стоките, които могат да се търгуват на Стоковата борса след приемането на новия Закон за обществените поръчки. По думите му това трябва да са чисто борсови стоки като зърно, метали, горива, захар и олио.

Наличието на борса е абсолютното условие за пазарна икономика, защото позволява свободна и прозрачна търговия, обясни Васил Големански - изпълнителен директор на Българската фондова борса. Подкрепяме идеята, изказана скоро от депутати, разходите за първично публично предлагане на компаниите да бъдат покривани през ОП "Конкурентоспособност", каза Големански. Подобна мярка ще намали финансовата тежест на фирмите при набиране на капитал, добави той.

Участници в дискусията предложиха обединение на Комисията за финансов надзор и на ДКСБТ, които са надзорните институции съответно на Фондовата и на стоковите борси.

Диана Йорданова - заместник-председател на комисията за бюджет и финанси в НС, посочи, че промени в Закона за работа на стоковите борси се подготвят, сега са в Министерството на икономиката и скоро ще бъдат внесени в МС, а след това и в парламента. Експертите могат да разчитат на парламента за развитие на нормативната база за работата на стоковите борси, защото законовите промени ще бъдат приети след широка дискусия с тяхно участие, добави тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахват част от тролейбусната мрежа в Пловдив
Премахват част от тролейбусната мрежа в Пловдив
Даниел Митов: Словения ще продължи да подкрепя членството на България в Шенген
Даниел Митов: Словения ще продължи да подкрепя членството на България в Шенген