НОВИНИ

Eксперти призовават Макрон да не бърза с реставрацията на "Нотр Дам"

Близо 1 200 архитекти и експерти по опазване на културно наследство от Франция и чужбина призоваха президента Макрон да не извършва прибързана реставрация на катедралата "Нотр Дам" след пожара и да осигури достатъчно време за вземане на адекватни решения. Държавният глава постави срок за завършване от пет години, който експерти смятат за невъзможен.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:02, 29.04.2019
Чете се за: 00:24 мин.
По света

От сайта на "Фигаро" експертите призовават държавния глава Еманюел Макрон да осигури достатъчно време за диагностика на щетите и вземане на отговорно решение за бъдещето на "Нотр Дам".

"Не се отказвайте от експертите", пишат авторите и настояват за обмислен и етичен подход, вместо бързане от политически съображения.

Критикуват и проектозакон от миналата седмица за ускорено възстановяване на катедралата. Този текст ще позволи заобикаляне и пропускане на редица класически норми и процедури в хода на реставрацията. Много имена от света на културата изразиха тревога от занижени стандарти и нереалистични срокове.

Миналата седмица професионални алпинисти инсталираха водоустойчиви покрития срещу нови щети на оголената катедрала. Части от нея са пропити с вода след 12-часовата отчаяна борба с пожара преди две седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров с най-задно класиране от 2012-а насам
Григор Димитров с най-задно класиране от 2012-а насам
Утре е последният ден за подаването на данъчни декларации от физически лица
Утре е последният ден за подаването на данъчни декларации от физически лица