В студиото на Денят започва д-р Хасърджиев от Националната пациентска организация каза, че е наложително да бъде променен методът за осигуряване на ваксини у нас. А управителят на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев заяви, че един от проблемите довели до затрудненията на здравното министерство е лошото планиране, което до голяма степен е и заради честата смяна на министъра на здравеопазването.

Очакваме при делото срещу Петър Москов да се разбере дали държавата е ощетена, но по-големият въпрос е в системата за ваксините, заяви д-р Хасърджиев. Безопасността на ваксините е въпрос за Европейската агенция по лекарствата, добави той, като изтъкна, че заводът, в който са били произведени въпросните ваксини, е произвеждал ваксини, използвани за България. Той призова да не се говори излишно за опасността за ваксините, особено с оглед на антиваксиналните движения.

Станимир Хасърджиев, председател на УС на Националната пациентска организация: Въпросът е как се достигна до цялата ситуация. Ваксините се доставят и поръчват по начин, който не познолява ваксините да идват в България навреме, не позволява на държавата да договяра достатъчно добри условия с производителите. В световен мащаб има плроблем с производството на ваксините. Те не се произвеждат за ден, планират се с две години напред.
Спецсъдът решава дали ще прекрати делото срещу Петър Москов за ваксините

Спецсъдът решава дали ще прекрати делото срещу Петър Москов за ваксините

Специализираният наказателен съд трябва да реши дали ще прекрати делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър Москов и неговия заместник Ад...

Според д-р Дечев има категорично доказани неща, които не са обект на това дело - допуснато е да се използват нерегистрирани ваксини, преминаването им е станало с нередовни документи, съвсем осъзнато вносът и приложението на ваксините са направени с доклад към МС, който му позволява бартерната сделка, заяви д-р Дечев. Така по думите му е създаден риск за децата, защото ваксините не са преминали мерките за безопасност на ЕС, тъй като са били нерегистрирани.

д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на болница св. Иван Рилски: Винаги е имало проблем с доставките на ваксините. За пръв път се отива към такъв начин за решаване на проблема. Имало е документирани предложения за регистрирани у нас ваксини, които г-н Москов е пренебрегнал. Това води до подозрението, че има и друг интерес, освен медицинския.
Прокуратурата разкри нарушения в Агенция "Медицински одит"

Прокуратурата разкри нарушения в Агенция "Медицински одит"

Проверка на прокуратурата показва, че през миналата година одитът е проверил 11 смъртни случая в лечебни заведения без да сезира държавното обвинение....

И двамата лекари се обединиха около мнението, че въпросът с ваксините трябва да се решава в перспектива.

Д-р Хасърджиев подчерта, че при съвременните ваксини рисковете са минимални и благодарение на тях се избягват множество заболявания. Той допълни, че въпросната ваксина, внесена от Турция, е била широко използвана преди България да влезе в ЕС, а опасността ѝ се превишава.

Казусът с Медицинския одит не трябва да се гледа в тесен спектър, тъй като проблемът на агенцията е в това, че е подчинена на министъра. Това означава, че агенцията трябва да проверява принципала си - Министерството на здравеопазването, заяви д-р Дечев.

д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на болница св. Иван Рилски: Тази агенция трябва да бъде изведена от това състояние, за да упражнява качествен контрол.

Д-р Хасърджиев допълни, че по света подобни агенции са изведени извън принципала си и включват широк обществен контрол, в който място имат и лекарите.

Станимир Хасърджиев, председател на УС на Националната пациентска организация: Хора и граждани са сезирали агенцията по съмнения за нарушения, но рядко се е стигало до решения в полза на гражданите и пациентите. Смисълът на агенцията не е наказание, а да се предотвратят в бъдеще подобни казуси.