Разследването на причините за пожара, унищожил два от вагоните на влака София-Бургас, който пламна в петък на влизане в гара Коньово, ще започне от утре на техническата гара в Пловдив. От Министерството на транспорта са назначили независима експертна комисия по случая.

Коньово, Нова Загора

Инспекторите ще започнат щателния оглед на изгорелите вагони. Те са български и са произведени преди 35-37 години. Ще се проверява дали е имало пропуски в поддръжката на композицията. До момента водещата версия за пожара е късо съединение в електрическата инсталация на влака. Но точната причина за пожара ще стане ясна щом комисията приключи работа. При инцидента бяха евакуирани около 80 пътници.

Ангел Даскалов, директор на „Пътнически превози - Пловдив": Благодарение на адекватната намеса на превозната бригада всички пътници са свалени спокойни, не е имало паника, няма пострадал пътник, няма наранен, всичко е много спокойно и компетентно и бързо е станало на гара Коньово.

Всички хора, пътували във влака, имат право на един безплатен билет по маршрут, избран от тях. Те обаче ще трябва да представят закупения билет. Екипът на влака ще бъде награден.

Ангел Даскалов, директор на „Пътнически превози - Пловдив": Заслужават хората, парична награда, ще ги изпратим на профилакториум да се възстановят психически, тъй като това не се случва често, хората са травмирани в момента.

Превозната и локомотивната бригада на изгорелия влак са пловдивски екипи, които сменили колегите си от София на гарата в Пловдив.