НОВИНИ

Експерти смятат, че ЕС няма да се разпадне заради Брекзит

Национална конференция "Европа и Брекзит" събра на едно място професори и изследователи на процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. Участниците представиха проблемите по темата, както и своята визия за развитие на държавите членки и Съюза като цяло.

Цанка Николова
от Цанка Николова
15:24, 17.04.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Европа и Брекзит - важна тема, която поставя много въпроси без ясен отговор, категорични са участниците в конференцията.

Доц. д-р Борислав Градинаров, Институт за изучаване на обществата и знанието,БАН: Моето убеждение е, че Брекзит е еднопосочна улица, там едва ли ще има връщане назад. Но ние сме заинтересовани да видим какво ще стане с ЕС в бъдеще, тъй като това е нашето, добро или лошо, това е нашата реалност в момента.

Според Ивайло Калфин за първи път Европейският съюз е толкова обединен. Причина за това са преговорите за напускането на Великобритания. Бившият министър на външните работи дори очаква след време Обединеното кралство отново да се върне в Европейски съюз под някаква форма.

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи (2005-2009): Според мен в Европа няма фактори нито външни, нито вътрешни, които да водят към разпадане в Европейския съюз. Европа и в момента е съюз на независими държави, силните са правителствата в Европейския съвет, така че Брекзит този ефект, който виждаме към момента по-скоро консолидира Европейските държави.

На конференцията бяха очертани възможни тенденции и стратегии за развитието на Европейския съюз при напускане на Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск благодари на огнеборците, спасили Нотр Дам
Папа Франциск благодари на огнеборците, спасили "Нотр Дам"
Три фирми са подали оферти за многофункционален патрулен кораб за ВМС
Три фирми са подали оферти за многофункционален патрулен кораб за ВМС