НОВИНИ

Експерти съветват как да избегнем киберзлоупотреби

Има ли стъпки, които всеки от нас може да предприеме, за да избегне злоупотреби и коя всъщност е най-голямата опасност след публикуването на кодовете, това коментираха в студиото на "Денят започва" експертите от Международната академия за обучение срещу кибер разследвания Албена Спасова и Борислав Сестримски .

bnt avatar logo
от Татяна Кръстева
09:55, 10.03.2017
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

След като "Уикилиийкс" публикува хиляди страници с кодове, които уличиха ЦРУ, че са наблюдавали много хора чрез така наречения зловреден софтуер, който може да бъде качен на всяко смарт устройства. Някои от технологичите гиганти като Гугъл успокоиха потребителите си, че пропуските им в софтуера на Андроид са запълнени.

Докато властите все още отказват да коментират дали информацията е автентична, много експерти и потребители твърдят, че не са изненадани. Албена Спасова и Борислав Сестримски от международната академия по обучение за кибер разследвания коментираха какво може да направи всеки от нас, за да избегне злоупотреби и коя всъщност е най-голямата опасност след публикуването на кодовете.

Борислав Сестримски заяви, че технологично следенето чрез смарт устройства е възможно. Подобни действия са необходими с оглед на националната сигурност. Други подобни обаче се извършват от любопитство, трети - породени от желанието да разбереш дали това просто е възможно да се случи. Проблемът с изтеклата информация в "Уикилийкс" е, че това дава нови възможности и перспективи в киберзаплахите, "и много хора ще разберат, че това нещо съществува и е възможно да бъде направено".

Албена Спасова заяви, че не е нужно да се всява паника у хората, че в дома им през смарт телефоните, компютрите и телевизорите някой се интересува от личния им живот или ги застрашава по някакъв начин. Следенето се осъществява чрез т.нар. "зловредни кодове". "Всички ние знаем, че няма перфектни програми, няма 100% сигурни програми. Всяка една програма има собствена уязвимост и тя се използва от недобронамерените в мрежата, които създават експлойти, с които могат да заразят и телефони, и телевизори, и всички други умни устройства в нашия дом. Ако имат дистанционен достъп до това устройство, те биха могли и да подслушват, и да събират информация за навиците на въпросния потребител."

По думите й това, което е страшно сега е, че всичките тези редове код в момента са достъпни от абсолютно всеки. "Т.е. ако до този момент сме смятали, че до тях са имали достъп само разузнавателните служби, то сега всеки един, който прояви достатъчно любопитство и влезе в сайта на "Уикилийкс" ще може да получи достъп до тази информация", каза още Спасова.

На въпрос- как да сме сигурни, че е защитено онова, което биха могли да ни откраднат при положение, че все повече използваме интернет банкиране, Борислав Сестримски заяви, че ако използваме един канал за комуникация с банката трябва да разполагаме с още един независим канал, по който да получим еднократен код.

"За всяка една транзакция, за всяко едно влизане в банката вие трябва да получавате еднократен код, защото последните вирусни атаки успяват да откраднат вашия юзър и сертификат, който ползвате към банката. И когато вируса задейства трансфер от вашия компютър, банката не може да реагира адекватно, тя смята, че това сте вие и изпълнява всички нареждания, които й се подадат", допълни Сестримски.

Журналистите от БНТ Валери Маринов и Александър Марков се заровиха в информацията на "Уикилийкс" и откриха българска следа в разкрития за техниките за кибершпионаж на ЦРУ. БНТ намери списък с IP адреси, качени на сайта на Уикилийкс в секцията "Трезор 7". Там има хиляди IP адреси от целия свят и сред тях 150 от България. Българските IP адреси са на големи телекомуникационни компании, интернет доставчици, банки и дори университети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес започва 57-ото издание на международния фестивал Мартенски музикални дни
Днес започва 57-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни"
Французите се връщат на българското Черноморие
Французите се връщат на българското Черноморие