НОВИНИ

Експерти твърдят: плащаме два пъти по-скъпо парно

Два пъти по-високи сметки от реално потребеното начислява Топлофикация, твърдят експерти и представители на граждански организации. Според тях цялата методика за изчисляване на парното, топлата вода и сградната инсталация е сбъркана. Те настояват за промяна в Закона за енергетиката и изпратиха исканията си до парламента, правителството, Висшия съдебен съвет и прокуратурата.

Николай Минков
от Николай Минков
22:24, 01.03.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

В момента потребеното парно и топла вода се изчисляват, като от показанията на общия топломер в абонатната станция се извадят данните от уредите за дялово разпределение на домакинствата в сградата. Според експретите обаче този методика е грешна.

Благой Порязов, експерт: Битова гореща вода- как я отчитат? Там няма измервателен уред, освен нашите водомери, които са вътре.

Чрез сградната инсталация също се ощетяват гражданите, тъй като тя не се изчислява на база потребление.

Благой Порязов, експерт: Не ви работят радиаторите, пломбирали сте ги. Само затова, че нямат индивидуален разпределителен уред, те ви карат да платите три пъти по-голяма мощност, отколкото работещите радиатори.

За да бъдат реални сметките, експертите предлагат да се монтират два допълнителни топломера в абонатната станция - единият за топлата вода, а другият само за парното.

Георги Христов, енергиен експерт в Гражданско движение "Днес": Този топломер каквото измери се разпределя между потребителите в тази сграда. Всичко друго е измислица. Вътре ще влезе и така наречената сградна инсталация".

Експертите поискаха още Топлофикация да сключва индивидуални договори с абонатите, тъй като в момента липсва правна рамка, която да гарантира правата на домакинствата.

Георги Христов, енергиен експерт в Гражданско движение "Днес": С този договор се уреждат търговските отношения с клиентите на Топлофикация и този договор е инструментът, който от потребител прави човекът клиент на Топлофикация.

От столичната Топлофикация заявиха за По света и у нас, че са готови да ревизират начина за отчитане на парното, но само , ако бъде променена методиката за изчисляване за потребената енергия и Наредбата за топлоснабдяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Плевнелиев: трябват конкретни резултати, не нови стратегии
Президентът Плевнелиев: трябват конкретни резултати, не нови стратегии
Представиха детската книжка Весел, гъделичкащ смях
Представиха детската книжка "Весел, гъделичкащ смях"