НОВИНИ

Експерти за КСНС: Консенсус би трябвало да е възможен

Консултативният съвет за национална сигурност заседава при президента Румен Радев. Темата на разговорите е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване". Вижте прякото включване на Надежда Василева.

bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 30.05.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика: Консенсус би трябвало да е възможен. Според мен, важно е как ще бъде формулирана точно темата на края след консултациите с политическите сили, защото тук става дума очевидно не само за нашите военни способности, което е специалност, ако мога да кажа, на президента Редев. Също така, става дума за участието ни в НАТО. Става дума за въобще отношенията ни към всичко онова, което се случва около нас - било то Турция, Русия, кризата в Близкия Изток.
Любомир Кючуков, дипломат, бивш посланик на България в Лондон: Средата за национална сигурност е много по-различна, отколкото тази, в която сме свикнали да разсъждаваме до момента, защото вече опасността не е от масирана инвазия на чужда армия, а по-скоро от навлизане на идеи, идеологии, от международния тероризъм, от кибератаки.

Паралелно пред сградата на президентството се провежда и протест на инициативата "Провосъдие за всеки", които настояват за справедлива реформа в съдебната система.

Петромир Кънчев - Инициатива "Правосъдие за всеки": Темата правосъдие и неговото състояние в момента касае националната сигурност. Този орган се занимава и с тези въпроси. Още повече, че днескашната тема от КСНС е изключително обща и могат да се вкарат всички аспекти на националната сигурност, включително и темата правосъдие. Стига да поиска държавният глава - помните, че по време на предизборната си кампания той адресира до "Правосъдие за всеки", че ще се вслуша в нашите предложения, ще се позаинтересува от това, което ние предлагаме - ето ние сме тука, ние сме дали нашите предложения
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо шест милиона лева за ремонта на подлеза на улица „Гладстон” в Пловдив
Близо шест милиона лева за ремонта на подлеза на улица „Гладстон” в Пловдив
Променят движението по Аспаруховия мост във Варна
Променят движението по Аспаруховия мост във Варна