От днес имитиращите млечни продукти в страната ще бъдат продавани само на обозначени места в магазините, при това опаковани в индивидуални опаковки. Неотговарящите на тези изисквания продукти трябва да се изтеглят от търговската мрежа, а за спазването на правилата ще следят проверяващи от БАБХ. Гости по темата в сутрешния блок бяха д-р Димитър Димитров от Министерството на земеделието и храните и Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Новите правила ще позволят на потребителите да се ориентират по-лесно в избора си на качествени продукти. каза Присадашки.

Най-важно според Димитър Димитров е, че с новите правила се прецизират изискванията за етикетиране - с големи букви, ясно и точно, че продуктът е имитиращ. Ясно трябва да е посочена и заместващата съставка - растителна мазнина или протеин от немлечен продукт, както и неговото количество.

Предварителното опаковане на такива продукти ще се извършва само от производителя, а предлагането ще е на отделен щанд.

Отговорността досега беше размита, сега тя се вменява единствено на производителите, изтъкна Присадашки.

Имитиращите млечни продукти вече ще се продават само в индивидуални опаковки

Имитиращите млечни продукти вече ще се продават само в индивидуални опаковки

От днес имитиращите млечни продукти в страната ще бъдат продавани само на обозначени щандове в магазините, при това опаковани в индивидуални опаковки.