Употребата алкохол, цигари и канабис намалява сред младите в Европа. Това е тенденцията, която наблюдават за последната година от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Експертите Грегор Бъркхарт и Рейчъл Донин представиха пред българските си колеги новите подходи за предпазване при най-застрашените групи на Стария континент и как социалните мрежи могат да повлияят положително в борбата с дрогата.

Подробности в репортажа на Боряна Черганова в "Денят започва".

През последната година 17 милиона млади хора на възраст между 15 и 34 години са употребявали канабис в Европа. Между 1 и 2% от същата възрастова група са употребявали кокаин, екстази или амфетамини, а 3% от 15-16-годишните са опитали нови психотропни вещества.

Д-р Грегор Бъркхарт: Училищните служби показват, че употребата на канабис и пиенето на алкохол като цяло намаляват в Европа. Това е всеобхватната тенденция. Има мода в момента сред младите в Европа, които са склонни, нека да го наречем, да бъдат по-конвенционални. Те предпочитат да излизат по-малко навън, което можем да го свържем със социалните мрежи, защото се социализират повече чрез интернет и си стоят вкъщи, вместо да излизат, да пият и да пушат на улицата. Това може да е една от причините. Също така те учат повече, и са ангажирани с професионалното си бъдеще, което може да е следствие от икономическата криза.

Социалните мрежи могат да бъдат както в помощ, така заплаха за младите, защото все по-лесно може да се рекламира в определени групи, изолирани от обществото, употребата на наркотици. Новият подход, който прилагат в Европа срещу наркотиците, е да се покаже положителното въздействие на здравословния начин на живот.

Д-р Грегор Бъркхарт: Ако главната цел в живота ни е да се сближим с други хора, да открием партньор, нямаш нужда от дрога за това. Колко мъже имат проблем при комуникацията с жени, когато не са пили, защото имат нужда от алкохол. Има няколко ефективни програми, които учат как да общуват, как да направят комплимент, как да съчувстват и да получат това, което искат без да се налага да използват дрога. Можете да бъдете забавни, можете да танцувате, можете флиртувате и не е необходимо да употребявате субстанции.

Другият важен подход е да се промени средата. Според това колко често можем да виждаме реклами на аклохол, цигари или на канабис влияе на решението ни за употреба.

Д-р Грегор Бъркхарт: Затова например в Амстердам плащате 50 евро, ако купите канабис на улицата, позволено е да се пуши, но само в кофишоп. Това тотално променя видимостта на канабис на улицата. По-малко се вижда и по-малко се усеща. Забрана на рекламите, забрана за продажба на цигари в близост до училища, да речем да са на километър разстояние. Помага ли това? Това са най-ефективните мерки в света на превенцията, но са по-малко видими и много хора не ги харесват, защото ги свързват с намеса в личната свобода.
Рейчъл Донин: Много често правим неща, които мислим, че са ефективни, например кампании в медиите, които мислим, че помагат. Но научно е доказано, че нямат влияние върху спирането на дрогата. Понякога дори, както каза доктор Букхарт, те привличат вниманието върху проблема и така увеличават употребата.
© БНТ

Според експертите големият проблем идва с това, че се привлича вниманието на хората по негативен начин, дори с рекламите за превенция. Изследване доказва, че на младите се харесва да правят рискови неща.

Рейчъл Донин: Не е добре да се казва на младите кои са ефектите от дрогата, защото изследване сочи, че ако отидете в класна стая с 13-годишни деца, много от тях са експериментатори и биха опитали, но ако отида и говоря за определени субстанции има шанс да разберат за наркотици, за които не са знаели.
Д-р Грегор Бъркхарт: Тук идва проблемът да се използват бивши наркомани да говорят в училищата за дорга. Посланието, което се изпраща веднага - ето ти може да си имал трудности, но си успял да се спасиш, звучи забавно. Това е, което децата получават като съобщение.

В Чили например почти двойно се е увеличила употребата на канабис през последните 2 години по време на кампания срещу използването на наркотици и дискусиите за вредата. Това кара специалистите да променят коренно подходите, които са използвали до момента.