НОВИНИ

Във видинско са установени огнища на птичи грип

В две птицевъдни стопанства във видинско са установени огнища на птичи грип. Птиците са умъртвени. В дворовете е извършена дезинфекция.

видинско установени огнища птичи грип
bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 19.12.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Ветеринарните лекари ще следят в населените места за повишена смъртност сред птиците и съмнения за заболяването. Утре ще заседава областната епизоотична комисия, за да бъдат обсъдени допълнителни мерки за безопасност. Преди десет години във Видин при намерен по река Дунав мъртъв лебед беше установен първият случай на птичи грип в страната, но тогава не бяха засегнати домашни птици. Мерки за безопасност в единствената голяма птицеферма в региона са наложени още през ноември, когато имаше заплаха за разпространение на болестта, заради случаи в други държави в Европа.

Адриян Данков- директор на Областна дирекция по безопасност на храните- Видин
„Към момента има едно първично огнище в Ново село и едно вторично огнище в град Видин. Доказани са. Вирусът е от типа H5, но не е типизиран N-ът, който е. Това се извършва в референтна лаборатория. Изчакваме резултат. Иначе ние предприемаме мерките, които трябва да вземем. Убити са птиците в дворовете, в които е установено заболяването. Извършена е дезинфекция.“
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рибари от цялото Черноморие излязоха на протест в Бургас срещу ИАРА
Рибари от цялото Черноморие излязоха на протест в Бургас срещу ИАРА
Омбудсманът Мая Манолова с кампания срещу разхищаването на храни
Омбудсманът Мая Манолова с кампания срещу разхищаването на храни