НОВИНИ

Експлоатация в шивашката индустрия?

Работнически инспектори в предприятията да помагат на служителите на инспекцията по труда, предложи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Повод за коментара му е разследването на БНТ, което показа мизерното заплащане и тежките условия на труд в предприятия от шивашкия сектор. Рецептата срещу експлоатацията на труд у нас, според него, е създаването на здравословна бизнес среда, недопускането на предприемачи - авантюристи и сдружаване на работниците.

Айше Сали
от Айше Сали
18:19, 14.03.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Около 50 хиляди души от заетите в шивашката промишленост работят без договор. В целия бранш заплатите са изключително ниски - между 260 и 680 лв. А извънреден труд масово не се заплаща. На фона на тези данни броят на подадените сигнали до Инспекцията по труда е нищожен - за изминалата година те са едва 200 и при това 3 пъти повече от обикновено.

БНТ: Какви са наказанията за работодателя, ако той не спазва Кодекса на труда и за почивни дни?

Николай Стоянов, главен юрисконсулт в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда": Те се в размер от 1500 до 15 000 лева за всяко отделно нарушение, за всеки отделен работник в 30% от случаите в проверените предприятия сме наложили санкции.

Синдикалистите смятат, че заради недостатъчния брой на инспекторите държавният контрол се оказва непосилна задача. Затова президентът на КТ "Подкрепа" предлага въвеждането на работнически инспектори.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Като говорим за това работнически инспектор, който не да наказва, а просто да констатира едни или други нарушения. Но пак казвам, съзнавам рисковете на това. Дотолкова, доколкото ние сме в състояние да излъчим такива компетентни лица. Другите слабости, от които се притесняваме всички българи - възможността на хората да се поддават на изкушения. Ако видим къде са рисковете и намерим начин тези рискове да бъдат, ако ме премахнати, то поне минимизирани, във всеки случай ще има някаква полза.

Според наблюденията на КТ "Подкрепа" проблемът на работниците се решава там, където има синдикални организации. Самостоятелно работниците се страхуват да отстояват правата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: ТЕЦ арт територия
ДРУГИТЕ новини: ТЕЦ арт територия
Драстични нарушения в Напоителни системи и в програмата за селските райони
Драстични нарушения в "Напоителни системи" и в програмата за селските райони