НОВИНИ

Експлозии в Кабул отнеха живота на шестима души

3 експлозии в афганистанската столица Кабул отнеха живота на 6 и раниха 23, предава "Ройтерс", позовавайки се на здравното министерство в страната. Експлозиите са детонирани в близост до шиитски параклис и гробище. Никоя групировка не е поела отговорност за атентата.

bnt avatar logo
от БГНЕС
08:39, 21.03.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света
експлозии кабул отнеха живота шестима души

Най-малко 6 души са убити от взривове в Кабул по време на честванията в Персийската Нова година в шиитска област на афганистанската столица, заявиха властите при последното насилие, ударило разкъсания от войната град.

"Ранени са 23-ма души, а 6 са убити в днешните експлозии в Кабул", заяви говорителят на Министерството на здравеопазването Вахидула Маяр.

В изявление за АФП талибаните отрекоха отговорността за нападението, за което полицията твърди, че е причинено от три дистанционно контролирани мини - една поставена в тоалетната на джамия, една зад болница и една в електромер.

Взривовете са били до университета в Кабул и храма „Карт Сакхи“, където много афганистанци се събират всяка година, за да отбележат Науруз, традиционният празник на Персия, считащ се обаче за неислямски от мюсюлманските фундаменталисти.

"В момент, в който празнуваме този щастлив ден, за да се сближим, нашите съграждани станаха свидетели на още един опустошителен ден в Кабул", пише президентът Ашраф Гани в Туитър. "Загубихме мирни граждани от страхлив враг, който не знае граници."

Говорителят на полицията в Кабул Базир Муджахид каза, че четвърта мина е била обезвредена в близост до университета в Кабул и че властите търсят други, които може да са били поставени в района. Но той добави, че мините са далеч от главния обект на тържествата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
31-годишна жена загина след тежък пътен инцидент в Казанлък
31-годишна жена загина след тежък пътен инцидент в Казанлък
Румен Христов: Ще предложим знакови имена за общата листа с ГЕРБ
Румен Христов: Ще предложим знакови имена за общата листа с ГЕРБ